Zakonskim izmenama do dodatnih milijardi od poreza na dobit

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonskim izmenama do dodatnih milijardi od poreza na dobit

Izmene zakona o porezu na dobit pravnih lica trebalo bi da otklone mogućnosti izbegavanja plaćanja poreza u Srbiji i polaganja novca u poreske rajeve, ocenjeno je večeras u javnoj raspravi o nacrtu tog zakona.

- Očekuje se dodatnih, do 20 milijardi dinara - rekao je Svetislav Kostić, član radne grupe za izradu nacrta tog zakonskog predloga govoreći o projekcijama prihoda od povećanja poreza na dobit.

On nije precizirao da li se ta procena odnosi na povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stope poreza na dobit na 12 ili 15 odsto budući da postoje obe mogućnosti.

U 2011. od poreza na dobit ostvaren je dohodak od 38 milijardi dinara, rekao je Kostić i naglasio da bi prema ovim izmenama zakona svaka transakcija sa poreskim rajevima trebalo da podleže kontroli. On je dodao i da se uvodi i porez po odbitku.

On je ukazao da izuzetno veliki iznosi izlaze iz Srbije i kao primer naveo da je od 2007. do 2009. po osnovu usluga iz Srbije na Devičanska ostrva godišnje odlazilo između 15 i 20 miliona evra.

Kako je navedno tokom javne rasprave stopa poreza po obitku kretaće se do 47 odsto - za autorske naknade, kamate, zakup nepokretnosti i 32 odsto za dividende i udele u dobiti.

Kostć je istakao da Srbija ima najmanju efektivnu stopu poreza na dobit i dodao da je jedan od ciljeva izmene zakona povećanje prihoda po tom osnovu.

Prema njegovim rečima, izmene zakona treba i da predvide procedure koje će olakšati poslovanje obveznicima, ali i da otklone eventualne nedoumice i stvore ambijent za razvoj poreskog prava.

U javnoj raspravi o izmenama zakona o porezu na dobit pravnih lica na Pravnom fakultetu u Beogradu učestvovali su predstavnici stručne javnosti, privrednici i savetnica ministra finansija i privrede za poreski sistem Milica Bisić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povećanjem poreza na dobit firmi dodatnih do 20 milijardi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2012

BEOGRAD -..Povećanjem poreza na dobit firmi budžet Srbije će dobiti dodatnih do 20 milijardi dinara godišnje, procenio je danas član Radne grupe za izradu izmena i dopuna Zakona o porezu na dobit pravnih lica Svetislav Kostić...Na javnoj raspravi o tom dokumentu, on je napomenuo da je u 2011. naplatom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.