Zakonodavci RS usvojili kontroverzni zakon o državnoj imovini

Izvor: Southeast European Times, 17.Sep.2010, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonodavci RS usvojili kontroverzni zakon o državnoj imovini

Neki u međunarodnoj zajednici kritikovali su korak parlamenta bosanskih Srba, ali političari u entitetu kažu da su morali da učine nešto.

16/09/2010

Ljiljana Smiljanić za Southeast European Times iz Banja Luke -- 16/09/10

Skupština Republike Srpske u utorak (14. septembar) je usvojila Zakon o državnoj imovini, kojim je predviđeno da taj entitet u Bosni i Hercegovini (BiH) upravlja, obezbeđuje i štiti sve vrste imovine unutar svoje teritorije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

U zakonu se takođe navodi da entitetska vlada može da koristi državnu imovinu bez nadoknade i daje određenu imovinu opštinama.

Po naređenju visokog predstavnika iz 2005. godine, privremeno je zabranjeno korišćenje imovine u državnom vlasništvu.

Vlada RS je predložila ovaj zakon zato što relevantne komisije koje se bave podelom državne imovine u BiH od tada nisu uspele da postignu dogovor, rekao je ministar pravde Džerard Selman.

Kao što se očekivalo, članovi parlamenta Srbi i Bošnjaci imaju različita mišljenja. Srbi tvrde da RS ima pravo, kao entitet, da kontroliše svoju imovinu; Bošnjaci kažu da se zakonom krši Ustav BiH, kao i Dejtonski mirovni sporazum.

"Bosanski ustav je jasan u pogledu prelaska celokupne imovine bivše Socijalističke Republike BiH na BiH. Taj [stav] su potvrdile najviše pravosudne institucije u zemlji. To je jedan od temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma, baš kao i dvoentitetska struktura", rekao je član kolektivnog perdsedništva Haris Silajdžić.

Zvaničnici RS kažu da poštuju BiH, ali ne mogu da ignorišu činjenicu da se zemlja sastoji od dva entiteta koji deluju na državnom nivou. "BiH ima međunarodni položaj zasnovan na svemu što joj entiteti donose", rekao je Selman.

Ambasadori Saveta za implementaciju mira (PIC) -- koji je zadužen za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma -- nazvali su usvajanje zakona jednostranim činom, kojim se "podrivaju dugotrajni pokušaji da se državna imovina podeli, kako bi se omogućilo funkcionisanje svih nivoa vlasti".

Slično tome, visoki predstavnik Valentin Incko opisao je najnoviji korak kao "pokazatelj kontradiktorne politike koalicione vlade RS".

Koalicija traži zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), ali postupa na način koji zahteva nastavak rada Kancelarije, jer ugrožava izglede za postizanje sporazuma o pitanju državne imovine, rekao je Incko.

Mada usvajanje zakona još nije dovršeno, rekao je Incko, "namera je jasna" i "predstavlja pokušaj odvraćanja pažnje sa stvarnih pitanja". On je u tom smislu naveo zaustavljanje ekonomskog pada, podsticanje zapošljavanja i povratak BiH na put evroatlantske integracije.

OHR je prethodno upozorila da je usvajanje mere o imovini samo u jednom od dva entiteta protivzakonito.

Zvaničnici RS su brzo odgovorili. Predsednik parlamenta Igor Radojičić rekao je da se ovim zakonom RS pridružuje potrazi za rešenjem. On je priznao da tako važna pitanja ne mogu da se rešavaju tokom predizborne kampanje, ali je rekao da će biti dovoljno vremena za postizanje dogovora posle izbora 3. oktobra.

Drugi srpski poslanici iznose stav sličan Radojičićevom i kažu da su predugo čekali sporazum i da su jednostavno morali da učine nešto.

Zakon o državnoj imovini, koji bi prihvatile RS, Federacija BiH i Distrikt Brčko, je poslednji od "5+2" uslova koje je PIC postavio za zatvaranje OHR. Dok se ne postigne dogovor i ne zatvori OHR, BiH ne može da podnese zahtev za kandidaturu za prijem u EU ili da aktivira svoj Akcioni plan za članstvo koji je NATO odobrio.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.