Zakonodavci EU odobrili nova energetska pravila

Izvor: Southeast European Times, 24.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonodavci EU odobrili nova energetska pravila

Evropski parlament odobrio je u sredu paket zakona kojima se daje zeleno svetlo daljoj liberalizaciji energetskog tržišta EU uz istovremeno unapređivanje prava potrošača.

23/04/2009

(EurAktiv - 23/04/09; AFP, Rojters, Blumberg, Euobzerver, Evropski parlament, Evropska komisija - 22/04/09)

Evropski parlament (EP) odobrio je u sredu (22. aprila) nova dalekosežna pravila koja će podstaći konkurentnost na energetskom tržištu EU, istovremeno osiguravajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << bolju zaštitu prava potrošača i dajući veća prava nacionalnim regulatorima. Zakonodavnim merama koje je podržala velika većina zakonodavaca takođe se promoviše energetska efikasnost, kao i regionalna solidarnost tokom kriza vezanih za prirodni gas.

Evropska komisija (EK) predložila je 2007. godine paket za dalju liberalizaciju tržišta gasa i električne energije u EU. Zvaničnici u Briselu pozdravili su usvajanje reformi za koje posmatrači očekuju da će narednih nedelja dobiti konačno odobrenje vlada 27 zemalja članica EU.

"Ovo je veliki korak ka stvarno integrisanom evropskom energetskom tržištu i prava reakcija Evropske unije na strukturne izazove sa kojima se suočavamo", rekao je u sredu predsednik EK Žose Manuel Barozo.

Inicijalnim predlozima pozivalo se na potpuno odvajanje mrežnog funkcionisanja električne energije i gasa od aktivnosti isporuke i proizvodnje. Ta ideja naišla je na snažno protivljenje nekih od najvećih energetskih kompanija u Evropi.

Kompromis koji je na kraju postignut i koji su podržali zakonodavci EU omogućava zemljama članicama da biraju jednu od tri opcije. Jednom bi se kompanije za električnu energiju i gas primorale da podele svoje poslove proizvodnje i prenosa. Ali, ako zemlje ne žele da to učine, mogu ili da traže od energetskih kompanija da prepuste upravljanje svojim mrežama nezavisnom operateru ili ih obavežu da se pridržavaju detaljnih propisa autonomije, nezavisnosti i investiranja.

Novim merama takođe se nacionalnim regulatorima daje pravo da odbiju da certifikuju operatera prenosnog sistema kog kontrolišu kompanije iz zemalja koje nisu članovi EU, ako se ne pridržavaju pravila rasplitanja vlasništva ili ako bi njihov ulazak na tržište mogao da ugrozi bezbednost snabdevanja određene zemlje ili EU.

Novim zakonima uspostavljaju se uslovi za bolju zaštitu prava potrošača koji će moći besplatno da menjaju svoje snabdevače gasom i strujom u roku od tri nedelje. Oni će takođe imati veću kontrolu nad svojim energetskim zakonima, jer će imati pristup svim relevantnim podacima vezanim za svoju potrošnju gasa i struje. Novim pravilima takođe je predviđeno da se nezavisni mehanizmi bave pritužbama i vansudskim sporovima.

Na inicijativu EP novi zakoni uključuju specijalne mere za osiguravanje bolje zaštite ugroženih potrošača energije. Njima se takođe zemlje EU obavezuju da se uhvate u koštac sa energetskim siromaštvom preduzimanjem koraka kao što je pružanje beneficija vezanih za socijalnu zaštitu kako bi se garantovala isporuka energije ugroženim potrošačima ili unapredila energetska efikasnost .

Komesar EU za energetiku Andris Pibalgs pozdravio je sporazum, rekavši da će biti koristan i potrošačima i kompanijama.

"Ovaj paket daće EU jasan regulatorni okvir koji je potreban da se osigura unutrašnje tržište koje funkcioniše na odgovarajući način i promovišu preko potrebne investicije", rekao je komesar.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.