Zakona o utvrđivanju porekla imovine otvara mogućnost zloupotreba (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2021, 16:00

Zakona o utvrđivanju porekla imovine otvara mogućnost zloupotreba (AUDIO)

Primena Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji će biti računat po stopi od 75 odsto, zavisiće od efikasnosti rada posebne jedinice Poreske uprave koja će se time baviti, ocenjuju stručnjaci.

Ističu takođe i da još nisu doneti podzakonski akti koji bi omogućili primenu tog dugo najavljivanog Zakona. O njegovim izmenama i dopunama poslanici republičke Skupštine raspravljaće na sutrašnjem zasedanju.

Postupak kontrole porekla imovine pokreće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se kada se utvrdi da je neko fizičko lice u periodu od tri godine zaredom toliko uvećalo imovinu da je razlika između nje i prijavljenih prihoda veća od 150.000 evra u dinarskoj protiv-vrednosti, stoji u Zakonu donetom prošle godine.

Pravnik i poreski savetnik Đerđ Pap ocenio je za RNS da je više reč o poreskom nego antikorupcijskom aktu. Napominje da je osnov za pokretanje postupka kontrole takozvana analiza rizika, ali da u tom delu ima nedoumica.

"Ono što je nepoznato jeste kako će se vršiti odabir tih lica za koje će se vršiti analiza rizika. Ono što znamo je da će postupak moći da bude pokrenut po službenoj dužnosti, ali i da će moći da ga prijave lica koja saznaju za slučaj nezakonito stečene imovine", objašnjava Pap, napominjući da većina stručnjaka smatra da se time otvara mogućnost za zloupotrebe.

Zlatko Minić iz „Transparentnosti Srbija“ slaže se da je diskreciono pravo nadležnih sporno u tom zakonu. Dodaje i da su mnoge stavke tog akta nejasne ili nedostupne javnosti.

"Mi nemamo predstavu ne samo o tome ko će biti obuhvaćen kontrolom, da li javni službenici, neki aktuelni ili doskorašnji funkcioneri, već nismo čuli ni za makar grube procene broja lica, to jest poreskih obveznika, čija će se imovina kontrolisati na godišnjem nivou", ističe on.

Ostaje rizik da bi ovaj zakon mogao da bude iskorišćen kao političko oruđe, a činjenica da se sa donošenjem podzakonskih akata kasni već pola godine, dovodi u pitanje i primenu tog Zakona, koji bi trebalo da stupi na snagu 12.marta, zaključuju sagovornici Radio Novog Sada uoči sutrašnje rasprave u Skupštini Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.