Zakon za zakonom

Izvor: RTS, 29.Maj.2009, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon za zakonom

Skupština Srbije usvojila je više od 60 tačaka dnevnog reda, čime je završeno redovno prolećno zasedanje. Skupština izabrala Radmilu Vasić za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović sazvala je, na zahtev 127 poslanika, 6. vanredno zasedanje parlamenta za ponedeljak, 1. jun.

Na dnevnom redu zasedanja biće predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana.

Poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će razmotriti i predloge zakona o davanju garancija Srbije u korist banke "Sosiete Ženeral" - Pariz, po zaduženju Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i davanju garancija Srbije u korist Unicredit Bank Srbija a.d. - Beograd, takođe po zaduženju JP "Putevi Srbije".

Skupština Srbije završila je večeras redovno prolećno zasedanje usvajanjem 63 tačke dnevnog reda sednice koja je počela 13. maja.

Usvojen je set ekoloških zakona i set poljoprivrednih zakona, potrebnih za približavanje Srbije Evropskoj uniji i više međunarodnih konvencija.

Tokom prolećnog zasedanja usvojen je Zakon o zabrani diskriminacije i izabrani su članovi odbora Aagencije za borbu protiv korupcije.

Skupština je usvojila zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, za koji predlagači navode, da će doprineti da se u naredne tri godine upola smanji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srbiji.

Poslanici su danas usvojili predloge zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, o elektronskoj trgovini kao i izmene i dopune Zakona o spoljnim poslovima i izmene Zakona o radiodifuziji.

Usvojen je i Predlog zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrane upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

Parlament je večeras potvrdio i 38 međunarodnih konvencija i sporazuma.

Tokom današnjeg glasanja koje je trajalo od 10.30 do 22 sata, poslaniku Sandžačke demokratske partije Muniru Poturku pozlilo je nakon skoro šestočasovnog glasanja. U pauzi, Poturku je ukazana lekarska pomoć posle koje se nije vraćao u salu na nastavak glasanja.

Tokom glasanja predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, zbog ometanja rada, izrekla je opomenu poslanici Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti.

Radmila Vasić član odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Skupština Srbije izabrala je večeras Radmilu Vasić, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Vasićeva je na to mesto izabrana na predlog predsednik Srbije Borisa Tadić, koji ju je predložio umesto Sonje Liht, koja je pre mesec dana podnela ostavku na tu funkciju.

Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je donet u oktobru prošle godine, propisano je da Odbor radi na primeni Zakona i realizaciji Strategije za boorbu protiv korupcije.

Agencija počinje da radi 1. januara 2010. s punim ovlašćenjima, a do tada treba da budu konstituisani svi organi i utvrđen program rada.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije ima devet članova.

Skupština je danas razrešila sudijske dužnosti nekoliko sudija, kao i zamenika Okružnog javnog tužioca u Sremskoj Mitrovici Đorđa Mahovca.

Zakon o bezbednosti saobraćaja  

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su i Zakon o bezbednosti u saobraćaju na putevima, koji predviđa rigorozniju kaznenu politiku i koji treba da doprinese smanjenju broja saobraćajnih nesreća i nastradalih u saobraćaju.

Za taj zakon, koji je usaglašen sa standardima EU, glasalo je 126 poslanika, od 146 prisutnih, a njegova primena počeće za šest meseci.

Novim zakonom dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je sa 0,5 na 0,3 promila, predviđeno je pooštravanje kazni, kao i upisivanje kaznenih poena u vozačku dozvolu.

Nesavesne vozači za koje se utvrdi da su u krvi imali do 0,5 promila alkohola plaćaće novčanu kaznu, dok će onima koji budu imali veće količine biti oduzeta dozvola. U naseljenim mestima opšte ograničenje brzine smanjeno je sa 60 na 50 kilometara na sat.

Zakon uvodi kaznene poene, tako da će se nesavesnim vozačima smatrati oni koji sakupe 18 kaznenih poena, koji prouzrokuju saobraćajnu nezgodu sa smrtnim ishodom ili dve saobraćajne nesreće u kojim su telesno povređeni drugi učesnici u saobraćaju.

Tim vozačima policija će moći da oduzme vozačku dozvolu, koja će im biti vraćena tek pošto u odgovarajućim institucijama budu dokazali da su sposobni da upravljaju vozilom.

Kažnjavanje na osnovu video-snimka 

Novina koju uvodi zakon je i kažnjavanje na osnovu video-snimka učesnika u saobraćaju, a novčane kazne za saobraćajne prekršaje neće biti plaćane policajcima na licu mesta, već će vozači dobijati uplatnicu na osnovu koje će izvršiti uplatu.

Zakon pooštrava kaznenu politiku, pa će se tako novčane kazne kretati od 3.000 do 50.000 dinara, a u slučaju kada vozač pokaže bezobzirnost ili nameru da u značajnijoj meri ugrozi bezbednost saobraćaja, predviđena je i kazna zatvora.

Vozači, koji saobraćajni prekršaj prouzrokuju dok se dete nalazi u vozilu, plaćaće dvostruko veće kazne, a Zakon propisuje i zabranu upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje.

Mladi vozači, od 16 do 18 godina, dobijaće probne vozačke dozvole i neće moći da upravljaju vozilom bez pratnje suvozača sa redovnom dozvolom i iskustvom od najmanje pet godina, a vožnja će im biti zabranjena u periodu od 23 do pet sati ujutro.

Novi zakon predviđa osnivanje Agencije za bezbednost saobraćaja, dok će Vlada doneti petogodišnju nacionalnu strategiju o bezbednosti saobraćaja, na osnovu koje će biti pravljeni godišnji programi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.