Zakon za disciplinovanje nezavisnih

Izvor: Danas, 19.Avg.2014, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon za disciplinovanje nezavisnih

Beograd - Otvoreno pismo u kome je poslovodstvo našeg lista obavestilo nadležne ministre i premijera o apsurdno visokoj kazni od pet miliona dinara koja nam je izrečena prema zakonu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i jučerašnji tekst „Država na Danasu trenira strogoću“, izazvali su brojne komentare čitalaca, medijskih kuća, novinarskih udruženja kao i onih koja okupljaju osobe sa invaliditetom.

 Pažnju javnosti okupirala je ne samo visina kazne, nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i činjenica da je ona odmerena u trostruko višem iznosu, prema odredbama koje više nisu bile na snazi i za period dok je trajalo zahtevno prikupljanje dokumentacije za zapošljavanje dva radnika. Upravo to je otvorilo pitanje da li je cilj zakona i poreske administracije da osobe sa invaliditetom zaista dođu do radnog mesta, ili je reč o parafiskalnom nametu kojim se puni državna kasa, čak, prema nekim kritikama, i o vrsti pritiska koji se postiže njegovom selektivnom primenom.

- Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom nije otvorio nova radna mesta za radnike iz te kategorije. Njime se favorizuje zapošljavanje invalida rada, i većina, gotovo 90 odsto firmi, upravo je tako rešila „problem“ sa zakonom. To je očigledno i iz podataka Nacionalne službe zapošljavanja, kroz čiju evidenciju samo prođu invalidi rada, a preduzeće formalno ispuni svoju obavezu. Za osobe koje su pre 15. godine dobile kategorizaciju, koje su u grupi teško zapošljivih, ništa se nije izmenilo, a pogotovu ne procedura u kojoj svoj status, najčešće vidljiv golim okom, u više navrata moraju da dokazuju pred različitim komisijama - kaže za Danas Dilbera Sarajlić, sekretarka beogradskog Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu.

Ona dodaje da se u toj grupaciji čak i povećava broj nezaposlenih, jer paralelno sa novim normama nije učinjeno gotovo ništa da bi se osobama sa invaliditetom omogućili uslovi za školovanje i sticanje kvalifikacija, što bi bio prvi uslov za lakši put do radnog mesta.

- Zakon je najviše poslužio da se napuni državna kasa, jer ne samo da se novac ubire kroz „penale“ koje plaćaju firme gde ne postoje uslovi za zapošljavanje, ili kroz kazne koja je u slučaju Danasa drakonska, nego i tako što je na preduzeća prebačen teret finansiranja invalida rada koji su imali pola radnog vremena, a Fond im je ranije nadoknađivao dohodak do celog iznosa - kaže Sarajlićeva.

Sveta Raković, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije, podseća da je list Danas specifičan jer ga je administracija na čijem je čelu isti čovek dva puta drastično kaznila.

- Devedesetih je to bilo prema surovom zakonu o informisanju, kao pred prekim sudom, a sada je, priznajem, znatno blaža kazna sa nebuloznim obrazloženjem Poreske uprave. Ne znam da je i jedan drugi medij sankcionisan po tom osnovu, ne znam čak ni da su tako visoke kazne izrečene nekoj firmi, a simptomatično je da se tu inspekcije pojavljuju nakon što je objavljena serija kritičkih tekstova o nekim visokim funkcionerima na vlasti. Indikativno je to što poreznici ne prihvataju argumente, čime se i potvrđuje teza da ovde nije reč o ažurnosti administracije, već o modelu kojim vlast disciplinuje nezavisne medije - kaže Raković.

Naš list je, sledeći profesionalno interesovanje, pokušao da sazna i koji su stvarni efekti ovog zakona. Od Poreske uprave pre pet dana zatražili smo informaciju o tome koliko je sredstava po zakonu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, u prošloj i ovoj godini, uplaćeno u budžet, i to po osnovu „penala“ i po osnovu izrečenih kazni. Interesovalo nas je i koja je namena tako pribavljenog novca, koliko poslodavaca je zaposlilo nove osobe sa invaliditetom, koliko njih plaća penale i u kom iznosu, koliko je kontrola izvršeno i na koji način se obavljaju, kao i koliko je firmi kažnjeno, koji su minimalni, a koji maksimalni iznosi kazni. U PR službi Poreske uprave, koju kontaktiramo svakodnevno, ni juče nisu znali kada ćemo dobiti odgovore.

Poruka čitaocima: Danas se neće ugasiti

Čitaocima koji se već dva dana javljaju zabrinuti za sudbinu novina nakon izricanja drastične kazne, redakcija i poslovodstvo Danasa poručuju da ne brinu. Uz velike napore i odricanja, plaćena je kazna od 3,3 miliona dinara i veći deo kamate od ukupno 1,8 miliona dinara, dok je za preostali manji iznos dobijen poreski kredit.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.