Zakon protiv društvenih mreža? Ne

Izvor: B92, 04.Feb.2015, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zakon protiv društvenih mreža? Ne"

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da predloženi Zakon o javnom redu i miru ne ograničava slobodu iznošenja stavova putem društvenih mreža.

"Obrazloženje ovog zakona nije zakon. U ovom zakonu nema pominjanja društvenih mreža i interneta, zabrane iznošenja mišljenja i izražavanja. Policija neće vršiti bilo kakav progon", kazao je Lukač, obrazlažući predloženi zakon poslanicima u parlamentu RS.

U obrazloženju zakona navedeno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se pojam "javno mesto" proširuje i na društvene mreže.

Lukač je kazao da u ovom zakonu nema govora o progonu zbog iznetih mišljenja, već da razlozi za donošenje novog Zakona o javnom redu i miru leže u činjenici da su u postojećem zakonskom rešenju uočeni određeni nedostaci, kao i statističkim podacima o velikom broju narušavanja javnog reda i mira.

"Policija neće progoniti nikoga ko iznosi mišljenje na društvenim mrežama. Svaki građanin koji bude sankcionisan prekršajnim nalogom ima pravo da traži sudsko odlučivanje i policija je u tom slučaju jedna od strana", kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Poslanici vladajuće koalicije, SNSD-DNS-SP, podržali su usvajanje ovog zakona, navodeći da se njime neće ograničiti sloboda izražavanja i da se u javnosti bespotrebno "digla prašina" u vezi sa ovom zakonom.

Predsednik poslaničkog kluba "Domovina" Adil Osmanović rekao je da nije dobro to što se predloženim zakonom definicija pojma "javno mesto" proširuje na društvene mreže.

"Smatramo da je to korak unazad u odnosu na dostignute demokratske standarde", naveo je Osmanović.

Poslanici opozicionih stranaka napustili su sednicu parlamenta pred početak rasprave o predloženom novom Zakonu o javnom redu i miru, kojim se pojam "javnog mesta" proširuje i na društvene mreže, što se tumači kao ograničavanje slobode izražavanja mišljenja.

Skupštinsku salu su napustili poslanici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Narodnog demokratskog pokreta.

Predloženi zakon izazvao je veliku polemiku u javnosti RS, a novinarska udruženja su ocenila da je cilj donošenja ovakvog zakona ograničavanje slobode putem interneta, kao i kažnjavanje korisnika društvenih mreža i posetilaca visokim novčanim i zatvorskim kaznama.

Poziv parlamentu RS da ne usvoji ovaj zakon uputio je OEBS, Hjuman rajts voč, kao i američka ambasada u BiH.

"Pratimo sednicu Narodne skupštine RS da vidimo da li će poštovati prava građana da se slobodno izraze bilo kada, bilo gde", objavila je na Tviteru američka ambasadorka u BiH Morin Kormak.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.