Zakon o političkim strankama

Izvor: Blic, 06.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o političkim strankama

Skupština Srbije trebalo bi da raspravlja o zakonu o političkim strankama koji bi trebalo da smanji broj registrovanih stranaka sa 600, na deset puta manjih broj.



Nakon stupanja na snagu novog zakona sve stranke će morati da se preregistruju ukoliko žele da opstanu kao političke stranke, a za registraciju treba 5. 000 potpisa. Amandmanima je prag za registraciju podignut čak na 10.000 potpisa, a za stranke manjina 1.000, pa ni sam ministar Milan Marković ne isključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogućnost da Vlada da podršku tom amandmanu. Stranke će imati obavezu da se na svakih osam godina ponovo registruju. U registre je trenutno kao aktivno upisano 575 političkih organizacija - 442 u registru Ministarstva za državnu upravu i 133 u nekadašnjem saveznom registru. Usvajanjem zakona prestaće da važi Zakon o političkim organizacijama i Zakon o udruživanju građana u udruženja, društvene i političke organizacije, usvojeni 1990. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.