Zakon o klimatskim promenama, nema vremena za čekanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o klimatskim promenama, nema vremena za čekanje

Nacrt zakona o klimatskim promenama, o kojem je danas održana javna rasprava u Nišu, prvi je zakon u oblasti klimatskih pomena, koji će sistemski i suštinski urediti ovu oblast kako bi se Srbija pridružila putu razvoja sa smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Srbija, kako je rekao, spada u regione u svetu koji će biti najviše pogođeni klimatskim promenama, uz prognozu da će srednja godišnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << temperatura u našoj zemlji da raste najbrže na planeti.

Zato nema vremena za čekanje, upozorio je Trivan, koji je pozvao lokalne samouprave da se uključe u javnu raspravu i tako doprinesu da u skupštinsku dođe kvalitetan zakon o klimatskim promenama, koji ćemo onda i sprovoditi.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da Niš prepoznaje značaj uticaja klimatskih promena i važnost donošenja zakona o klimatskim promenama, navodeći da Grad Niš formiranjem sekretarijata za zaštitu životne sredine, odlukom da novac iz ekoloških taksi usmeri u "Zeleni fond" i aktivnostima na gradnji postrojenja za preradu otpadnih voda, posvećeno radi na rešavanju problema u oblasti životne sredine.

Posle Novog Sada i Kragujevca, današnja javna rasprava u sali uprave Grada Niša bila je prilika da se sa sadržajem nacrta zakona upozna i svoju reč kaže najširi krug lokalne zajednice - predstavnici univerziteta, naučne i stručne javnosti, lokalne samouprave Nišavskog okruga, javnih i komunalnih preduzeća, predstavnici privrede, nauke, civilnog društva, institucija i udruženja građana.

Javnu raspravu Ministarstvo sprovodi od 15. marta do 20. aprila, a zakon, kako je navedeno u saopštenju za medije, treba da uspostavlja sistem za monitoring, izveštavanje i verifikaciju (MRV) podataka i informacija od značaja za oblast klimatskih promena, kao ključnog preduslova za održivo planiranje i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Donošenje tog zakona predstavlja ispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici, tačnije Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazuma iz Pariza i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovima Evropske unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trivan: Nema vremena za čekanje za Zakon o klimatskim promenama

Izvor: Blic, 30.Mar.2018

Nacrt zakona o klimatskim promenama, o kojem je danas održana javna rasprava u Nišu, prvi je zakon u oblasti klimatskih pomena, koji će sistemski i suštinski urediti ovu oblast kako bi se Srbija pridružila putu razvoja sa smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte, rekao je danas ministar...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.