Zakon o informisanju na udaru kritika

Izvor: RTS, 23.Jul.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o informisanju na udaru kritika

Kasno je za bilo kakve ispravke, zakon o informisanju treba odbaciti, kategorični su u UNS-u. U NUNS-u veruju da zakon može da da i dobre rezultate. Nijedna odredba ne valja i zakon ne sme da bude usvojen, smatra Zoran Panović, urednik lista "Danas".

Najveća graška zakonodavca je što u izradi Izmena zakona o informisanju nije konsultovao novinare, ocenili su, gostujući u emisiji "Novinarstvo i zakon" Radio-televizije Srbije predstavnici novinarskih udruženja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Glavni urednik dnevnog lista "Danas" Zoran Panović ocenjuje da je zakon "nepopravljiv" i da "postoje samo dva časna rešenja: da ga parlament ne usvoji ili da predsednik ne potpiše ukaz o proglašenju".

Panovićevo mišljenje deli i generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

"Ovaj zakon derogira sve druge zakone, ruši pravni sistem i predstavlja ozbiljnu opsanost i za medije i za demokratiju", kaže Brajović, ocenjujući da "zakon nije imao ideju da zaštiti prava građana, ne vodi računa o interesima novinara i zaposlenih u medijima, nego o interesima vlasti i jača upliv države u medijskoj sferi".

S druge strane, potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Jelka Jovanović u zakonu vidi i neke dobre strane. Za početak, kaže, uvešće red u profesiju.

"Izmene zakona nateraće novinare da razmisle da li će objavljivati netačnosti, klevete, pornografiju i zaustaviće nelojalnu konkurenciju", ocenjuje Jovanovićeva.

"Dobro je što je izbačena odredba o osnivačkom ulogu", smatra potpredsednica NUNS-a, a najveća primedba tog udruženja odnosi se na odredbe koje regulišu uslove privređivanja, jer "tome nije mesto u ovakovom zakonu".

S druge strane, Panović i Brajović su uvereni da će, ako zakon bude usvojen, izazvati autocenzuru, jer će novinari biti u strahu da li smeju da objave neku informaciju i da li će zbog toga biti kažnjeni.

Ocenili su da je i do sada bilo dovoljno zakonskih mehanizama da se u novinarstvo uvede red, ali da je problem što se postojeća rešenja nisu primenjivala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.