Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon nema gde da se udomi

Banjaluka - Roditelji dece koja ove godine kreću u prvi razred više neće moći da ih nakon završetka škole ostave u vrtićima, jer je Zakonom o osnovnom obrazovanju produženi boravak predviđen u osnovnim školama, a tvorci zakona tvrde da su vrtići u Srpskoj ionako pretrpani mališanima predškolskog uzrasta. Uprkos dobroj ideji, problem je što većina škola u Srpskoj nema slobodne učionice za produženi boravak, a većini direktora nije poznato ko će snositi troškove ishrane dece, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plata angažovanih nastavnika i slično.

- Ako roditelji rade, to će značiti da će decu sa šest godina zaključavati u kući, sama će se morati oblačiti, jesti... Škole nemaju prostora za to, a u vrtićima za prvačiće više nema mesta. Oni koji donose ovakve zakone kasnije pričaju o beloj kugi. To je van svake pameti - smatra učiteljica Ljiljana Kecman.

Ona kaže da Ministarstvo prosvete nije sprovelo nikakvu anketu po školama niti je proverilo da li škole imaju prostora za produženi boravak, a svaka škola za produženi boravak mora da obezbedi prostor, stolove, stolice, posuđe kako bi deca mogla da ručaju.

- Godinama pred izbore obećavaju ko zna šta, a u Banjaluci 30 godina nije napravljen nijedan vrtić. Sada kažu da zbog gužve za prvačiće u vrtićima nema mesta, a škole nemaju prostora. Niko ne misli na decu - smatra Kecmanova.

I direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Trebinju Milorad Stevović potvrđuje da je škola u škripcu sa prostorom, jer već sada ova ustanova ima 1.327 učenika. On kaže da je potrebno nadograditi još dve učionice kako bi se ispunila zakonska obaveza.

- Moram priznati da nam nije jasan produženi boravak u školi. Nikakva uputstva nismo dobili, koliko bi deca ostajala u školi i slično. Ne znam ni kako je to zamišljeno, a Ministarstvo nas još nije informisalo o tome - kaže Stevović.

U Ministarstvu prosvete kažu da je za sada saglasnost za organizovanje produženog boravka dobilo 14 osnovnih škola, od kojih je osam u Banjaluci. Međutim, ostaje nepoznato gde će se smeštati deca u opštinama u Bijeljini ili Trebinju, s obzirom na to da nijedna škola nema uslove za produženi boravak. Slično je i u drugim većim opštinama u Srpskoj. Ipak, Ministarstvo ovo zakonsko rešenje pravda činjenicom da je, kako kažu, iluzorno očekivati da u Banjaluci mesto u vrtiću dobiju prvačići kada oko 1.000 dece predškolskog uzrasta čeka na smeštaj.

- Zato je zakonom predviđena mogućnost da produženi boravak organizuju škole. S obzirom na planirani novac u budžetu i različite mogućnosti škola, troškove produženog boravka u školama će snositi i opština, ministarstvo, a i roditelji.

Ministarstvo će snositi troškove plata radnika u produženom boravku, opština troškove materijala i usluga, a roditelji troškove ishrane. U produženom boravku će raditi nastavnici i učitelji koji su već zaposleni u pojedinim školama - objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

U Ministarstvu takođe kažu da organizovanje produženog boravka za sada zavisi od prostornih i kadrovskih uslova škole, ali i zainteresovanosti roditelja i podrške lokalne zajednice.

- Prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju vrtići su obavezni da obezbede smeštaj, pre svega deci predškolskog uzrasta. Međutim, u ovom prelaznom periodu produženi boravak za prvačiće biće moguć i u vrtićima, ali u onim slučajevima kad škola nije u mogućnosti da organizuje produženi boravak, a vrtić ima prostorne i kadrovske mogućnosti za to - objašnjavaju u Ministarstvu.

Saglasnost dobilo 14 škola

Škole koje su dobile saglasnost za organizovanje produženog boravka su osam banjalučkih OŠ: „Vuk Karadžić”, „Borisav Stanković” ,”Dositej Obradović”, „Georgi S. Rakovski”, „Ivo Andrić”, „Jovan Cvijić”, „Petar Petrović Njegoš” i „Sveti Sava”, ali i Centar za rehabilitaciju slušanja i govora. U ovoj školskoj godini produženi boravak će organizovati i prijedorske OŠ „Branko Ćopić” i „Petar Kočić”, OŠ „Sveti Sava”” iz Broda, Doboja i Rogatice. Saglasnost su dobila i tri vrtića: „Naša radost” u Srpcu, „Neven” u Višegradu i „Naša radost” u Trebinju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.