Zakon dobar, ali bez primene

Izvor: Blic, 11.Dec.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon dobar, ali bez primene

Zakonom o planiranju i izgradnji, koji je donet pre skoro 100 dana, treba da bude olakšan proces dobijanja građevinskih dozvola, skraćena administracija, pa su ga zbog toga mnogi prozvali „investitorski". Međutim, da bi zakon funkcionisao, neophodno je doneti još 26 podzakonskih akata i dve uredbe, što se ne očekuje tako brzo. Do tada, svi novi projekti su „na čekanju", a građevinska industrija je u ogromnoj krizi.

Zakon o planiranju i izgradnji na snazi je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 11. septembra ove godine i njegova svrha bila je da dopuni, izmeni sve nedostatke i donese nove pogodnosti koje u svojoj sadržini nije imao zakon donet 2003. godine. Međutim, iako je obaveza zakonodavca da u roku od sedam dana od stupanja zakona na snagu donese sve podzakonske akte, kad je reč o Zakonu o planiranju i izgradnji, to se nije desilo ni četiri meseca kasnije. To je najviše pogodilo građevinsku delatnost, koja je pod velikim pritiskom krize što je najteže pogodilo upravo tržište nekretnina. To posebno brine kad se u obzir uzme činjenica da je uticaj građevinske delatnosti na ukupnu ekonomiju trostruk. Ono što zabrinjava investitore, je što je novim zakonom povećan trošak izgradnje kroz konverziju. To znači da vlasnik legalnog objekta i dalje nije vlasnik zemljišta ispod tog objekta, već po Članu 103 mora da plaća konverziju po tržišnoj ceni. Troškovi konverzije dodaće se nadoknadi koju naplaćuje Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, koja je veća nego u svim zemljama u okruženju, što će tržište u Beogradu učiniti potpuno nekonkurentnim i neinteresantnim za investitore.

Prema rečima građevinskih investitora i izvođača radova, Zakon o planiranju i izgradnji je dobar, ali mora što pre da se krene sa njegovom primenom. Kao najveću grešku novog zakona, stručnjaci vide u tome što se nekoliko zakona stopilo u jedan, koji je zbog toga preobiman i težak za primenu.

- U celokupnoj privredi, građevinska industrija u Srbiji je u najtežem položaju. Razlog tome je ekonomska kriza ali i to što se ne primenjuje novi zakon donet 11. septembra. Za građevinare bi najbolje bilo da krene što pre da se primenjuje, to bi znatno olakšalo procedure i krenuo bi posao. U njemu ima pet-šest zakona i to je najveća novina. Obično se zakon bavi jednom oblašću, dok ovaj reguliše više njih. Zakon po svojim odredbama nije problematičan. Ali je mana ta da je obiman, pa je sada njegova primena teška i dugotrajna - priča Dragan Mijatović iz građevinskog preduzeća „Deneza invest".

Za punu primenu zakona biće potrebno, kako neki smatraju i do dve godine. To će se sigurno odraziti na cenu nekretnina sledeće godine, smatraju građevinski stručnjaci. Trenutno je u građevinarstvu potpun zastoj, dozvola za izgradnju novih projekata nema, a investitori čekaju da nakon četiri meseca, novi zakon konačno za živi.

- Zakon je preglomazan, komplikovan, mnogo veći nego što je bilo neophodno. Po mišljenju mnogih, u okviru ovog zakona obuhvaćeni su i imovinski odnosi, koji su veliki problem u zemlji i koji sigurno zaslužuju zaseban zakon. Greška je i to što zakonodavci nisu omogućili potrebnu javnost pri donošenju zakona, a to greše i sada, pri donošenju akata. Trenutno stanje je katastrofalno, ne gradi se ništa, investitori beže i to će se sigurno odraziti na privredu. Moguća su samo dva rešenja. Prvo je da se zakon suspenduje i da se odlučuje po starom, a drugo da se po ubrzanom postupku donesu sve odredbe i akti koji nedostaju - priča Aca Popović, savetnik u Privrednoj komori Srbije.

Da bi Zakon o planiranju i izgradnji počeo da se primenjuje, neophodno je doneti još 26 podzakonska akta i dve uredbe. Aleksandra Damjanović - Petrović, pomoćnik ministra prostornog planiranja i izgradnje, istakla je prilikom razmatranja novog zakona, da će do kraja godine biti doneto 13 akata i dve uredbe, koje su potrebne za funkcionisanje zakona, a da će preostalih 13 akata biti doneto u narednom periodu.

- U problemu će biti samo one lokalne samouprave koje nemaju plansku dokumentaciju. Novi zakon će u velikoj meri sprečiti korupciju. Opštinski urbanisti neće moći po sopstvenom nahođenju da odrede šta može da se gradi na određenoj parceli, već će ona biti strogo definisana u planskoj dokumentaciji. Novi zakon omogućava privatnim i pravnim licima, kao i pokrajinskim i republičkim vlastima da legalizuju zemljišta na kojima su izgrađeni objekti, a koji se nalaze u njihovom vlasništvu. Zakon o planiranju i izgradnji biće još konkretniji i efikasniji kada bude preciziran donošenjem pojedinih pravilnika i uredbi, kao i usvajanjem drugih zakona, kao što je zakon o javnoj svojini - objašnjava Aleksandra Damjanović-Petrović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podzakonski akti usporavaju gradnju

Izvor: B92, 11.Dec.2009

Beograd -- Od ukupno 26 podzakonskih akata i dve uredbe koji prate Zakon o planiranju i izgradnji, do sada su stupila na snagu samo tri pravilnika...Do kraja godine, kako najavljuju u Ministarstvu za prostorno planiranje, biće usvojeno ukupno 13 podzakonskih akata, kao i obe uredbe. I dok nadležni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.