Zaključci Komisije RS za Srebrenicu: Nije bilo genocida, desili se strašni zločini

Izvor: Beta, 21.Jul.2021, 16:36

Zaključci Komisije RS za Srebrenicu: Nije bilo genocida, desili se strašni zločini

Nezavisna medjunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, koju je formirala Vlada Republike Srpske, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.Komisija je, medjutim, konstatovala da su hiljade ljudi u Srebrenici ubijeni na najstrašniji način i da odgovorne za te zločine treba kazniti.To je navedeno u generalnim zaključcima Izveštaja ove Komisije, kojom predsedava Izraelac Gideon Grajf, a koja je formirana odlukom Vlade Srpske s ciljem da se celovito sagledaju dogadjaji u i oko Srebrenice, što bi doprinelo "jačanju poverenja i tolerancije medju narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budićih generacija".Vlada je prethodno stavila van snage Izveštaj Komisije o dogadjajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojen 2004. godine i u kome je navedeno da je u Srebrenici likvidirano više hiljade Bošnjaka, na načine koji "predstavljaju teška kršenja medjunarodnog humanitarnog prava".Izveštaj nove Komsije za Srebrenicu, koji ima više od 1.000 strana teksta, od danas je dostupan na sajtu ove komisije www.incomfis-srebrenica.org, kao i na sajtu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba.Komisija je zaključila da je postojao plan Vojske Republike Srpske da preuzme ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Zaključci komisije koju je oformila RS: Strašni zločini, ali nije bilo genocida

Izvor: N1 televizija, 21.Jul.2021

Međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, koju je formirala Vlada Republike Srpske, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.