Zaklete device: Nose pantalone i žive kao muškarci (VIDEO)

Izvor: S media, 28.Dec.2012, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaklete device: Nose pantalone i žive kao muškarci (VIDEO)

Postati Virdžina ili “obećana devica”, je tradicija koja traje stotinama godina. Virdžina ima na Kosovu, Metohiji, severnom delu Albanije i Crne Gore.

Tradicija je nastala da bi porodice bez muškog naslednika zadržale porodično blago, pa je žensko dete odgajano kao muško. Žene su mogle dan postanu virdžine i nakon raskida zaruka ali su morale trajno da se odreknu prava na udaju.

Tradiciju je opisala fotograf Džil Peters tokom svoje posete >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << brdovitom delu severne Albanije.

"Pravo glasa, pravo da se vozi automobil, vodi posao ili zarađuje novac, da se puši i pije, nosi pištolj ili pantalone, tradicionalno i ekskluzivno pripada samo muškarcima”, objašnjava Peters.

Mlade devojke uglavnom su prisiljene da sklope ugovorene brakove, obično sa znatno starijim muškarcima u udaljenim selima.

Alternativa je postati virdžina, 'obećana devica', status koji ženi omogućava sva prava i privilegije muške populacije. Kako bi označila tranziciju, takva žena šiša kosu, oblači mušku odeću a ponekad menja i ime. Vežba mušku gestikulaciju i hodanje sve dok ne postanu deo nje”, objašnjava Peters.

Ono što je najvažnije jeste da se takva žena zaklinje na celibat da bi ostala čista. Ona postaje on. Ova se praksa događa i danas, ali modernizacija dolazi i do malih sela, tako da se ova arhaična tradicija čini suvišnom.

Danas postoji tek nekoliko virdžina", dodaje Peters.

Peters je razgovarajući sa meštanima otkrila da su virdžine izuzetno poštovane u svojoj zajednici, da je njihova tranzicija potpuno prihvaćena.

"Najinteresantnije je to što te žene ne žale za onim što su žrtvovale", piše Peters.

Portrete koje je snimila Peters možete pogledati OVDE.

(S media/danas.hr)

Foto: YouTube printscr

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.