Zajedno do bolje podrške mladima u ruralnim sredinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2018, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajedno do bolje podrške mladima u ruralnim sredinama

Na okruglom stolu o podršci mladim poljoprivrednicima u Srbiji predstavljeni su primeri dobre prakse u okviru projekta Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede.

Slobodan Živanović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekao je da se radi na Pravilniku za mlade u skladu sa IPA programom 2018-2020. godine u koji su uključeni i mladi u seoskim područjima i dodao da je najveće interesovanje na konkursima za sredstva za stočarsku proizvodnju - >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko 80 odsto mladih na ruralu želi da se bavi ovom delatnošću.

"Istraživanje o zapošljavanju mladih koje smo sproveli pokazuje da su tri najperspektivnije oblasti za preduzetništvo i zapošljavanje: kreativne industrije, IT i usluge u poljoprivredi. Imajući u vidu da su mladi na ruralu ugroženiji od svojih vršnjaka iz gradova, Ministarstvo omladine i sporta radi na tome da podrži biznise mladih na selu", izjavila je Zorica Lutovac iz Ministarstva omladine i sporta.

Tokom 2018. godine, u saradnji fondacije Ana i Vlade Divac i projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, realizovan je pilot projekat pod nazivom "Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede", čiji je cilj bio da podrži učenike završnih godina srednjih poljoprivrednih škola, projekat su pomogle i opštine Požega i Ruma.

Marija Radovanović iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ rekla je da su ključne reči okruglog stola umrežavanje različitih sektora, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, edukacija, razmena iskustava i znanja i sagledavanje potreba i mogućnosti uključivanja mladih u odlučivanju.

Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac je rekao da je pilot projekat uspešno završen te da se on nastavlja u narednoj godini uz nove partnere "koji će nam omogućiti da podržimo još više mladih koji žele da se bave poljoprivredom".

On je naveo da se projekat za sledeću godinu nastavlja u saradnji sa gradovima Požarevac i Prokuplje, kao i opštinama Požega, Gornji Milanovac i Arilje.

Mladen Petković iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu rekao je da taj Sekretarijat u svojim programima intenzivno podržava mlade i žene na selu, ali i upotrebu savremenih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji uz najavu da u sledećoj godini izdvajaju još veći budžet za ovu oblast.

Na Okruglom stolu su učestvovali i predstavnici udruženja poljoprivrednika, mladih i žena sa sela, kao i poljoprivredni preduzetnici i nastavnici poljoprivrednih škola.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Okrugli sto o podršci mladim poljoprivrednicima u Srbiji

Izvor: Blic, 18.Dec.2018

Na okruglom stolu o podršci mladim poljoprivrednicima u Srbiji predstavljeni su primeri dobre prakse u okviru projekta Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.