Zajednički projekti Srbije i RS

Izvor: RTS, 02.Okt.2012, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednički projekti Srbije i RS

Vlade Srbije i Republike Srpske postigle su dogovor i definisale rokove u vezi sa više zajedničkih projekata koje bi u narednom periodu trebalo da realizuju Srbija i RS. Razmotrena je izgradnja četiri hidrocentrale na Drini, a dve vlade završiće sve obaveze oko gasovoda "Južni tok".

Na zajedničkoj sednici u Banjaluci vlade Srbije i Republike Srpske postigle su dogovor i definisale rokove u vezi sa više zajedničkih projekata koje bi u narednom periodu trebalo da realizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbija i RS.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija razgovarao je Mlađanom Dinkićem o iskustvima srpskog ministarstva u procesu podrške investicijama i zapošljavanju.

"Iskustva kolega iz Srbije će pomoći Ministarstvu finansija RS koje je u cilju realizacije Uredbe o uslovima i načinu realizacije programa podrške investicijama i zapošljavanju, prvi put raspisalo Javni oglas za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za realizaciju podrške investicijama i zapošljavanju", rekao je Tegeltija, saopštilo je Ministarstvo finansija RS.

Dinkić je ocenio da je program podrške investicijama i zapošljavanju koji sprovodi Vlada Srbije, "najbolji program Vlade u poslednjih šest godina", navodi se u saopštenju ministarstva RS.

Dve vlade zadužile su nacionalne kompanije "Srbijagas" i "Gas Res", kao i resorna ministarstva, da u najkraćem roku potpišu sporazume o razumevanju i o realizaciji Memoranduma o izgradnji kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS.

Vlade su naložile resornim ministarstvima da u roku od 30 dana izvrše reviziju projekta "Srednja Drina", koji podrazumeva izgradnju četiri hidroelektrane, ukupne vrednosti između 700 i 800 miliona evra.

Ovaj projekat, prema ranije potpisanom sporazumu dve vlade, zajednički bi realizovali Republika Srpska, Srbija, kao i italijanska kompanija, koja je strateški partner Srbije u ovom projektu.

"Parlament Srbije treba da ratifikuje ovaj sporazum, da proverimo ratifikaciju sporazuma u Italiji i da ovom projektu damo zeleno svetlo", rekao je premijer RS Aleksandar Džombić posle zajedničke sednice vlada Srbije i RS održane u Banjaluci.

Na sednici su razmatrani i imovinsko-pravni odnosi "Srbijagasa" i preduzeća "Gaspromet" iz Istočnog Sarajeva, čiji je vlasnik bio "Srbijagas".

Resorna ministarstva u roku od mesec dana treba da predlože modalitet kako bi "Srbijagas" dobio vlasnički udeo u kapitalu preduzeća na teret RS, ali da pri tome ne budu oštećeni mali akcionari, s obzirom na to da je "Gaspromet" ranije privatizovan.

Dve vlade zadužile su resorna ministarstva da u narednih 30 dana naprave sporazum između "Elektroprivrede Srbije" (EPS) i "Elektroprivrede RS2 (EP RS), kojim bi se definisao izvoz električne energije iz Republiek Srpske u Srbiju.

Vlade Srbije i RS razmotrile su i projekte sanacije mostova na reci Drini – u Zvorniku, Bratuncu i Skelaninima i donele zaključak prema kojem sredstva potrebna za rekonstrukciju ta tri mosta treba da budu obezbeđena u narednoj budžetskoj godini.

Zaključeno je i da projektna dokumentacija za izgradnju novog mosta, Fakovići–Bačevci treba da bude završena do 30. juna sledeće godine.

Projekat "Podrinje"

Dve vlade potpisale su i protokol o saradnji na projektu "Podrinje", kojim će se povezati i unaprediti saradnja 24 opštine s obe strane Drine, po 12 iz RS i iz Srbije.

Dogovoreno je da se do 1. decembra ove godine otvori aviolinija Banjaluka-Beograd, pri čemu bi letovi bili svakodnevni, a postignut je dogovor i o obuci pilota Helikopterskog servisa RS na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Postignut je dogovor i o projektu "Dositej", odnosno informatičkom opismenjavanju učenika u RS, koji će Vlada Srbije kreditirati sa 10 miliona evra. Vlada Srbije odobriće i 10 miliona evra kredita za kupovinu teretnih vagona u Srbiji za potrebe Železnica RS.

Dve vlade dogovorile su da zajednički osnuju Institut "Ivo Andrić" u Višegradu do 30. juna sledeće godine, pri čemu bi polovinu sredstava za finansiranje izdvajala Srbija, a drugu polivinu RS.

Pored toga, dogovoreno je da će Srbija pozajmiti 20.000 tona pšenice RS, ako za to bude potrebe.

Dve vlade su donele odluku i da se izradi studija o komplementarnosti privreda Srbije i RS, a razmatrani su i modaliteti uklanjanja necarinskih barijera između BiH, odnosno RS i Srbije.

Dogovoreno je i maksimalno pojednostavljivanje procedura izdavanja dvojnih državljanstava građanima RS koji žele državljanstvo Srbije, a razmatrana je i mogućnost učešća Srbije u izgradnji Memorijalnog centra Gradina.

Naredna zajednička sednica Vlada Srbije i RS biti održana za šest meseci u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.