Zajednička obuka američkih i srpskih padobranaca

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2011, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička obuka američkih i srpskih padobranaca

Pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD izveli su zajedničku obuku u planinarenju i preživljavanju u prirodi na više lokacija u Srbiji, saopštila je danas ambasada SAD u Beogradu.

Obuka predstavlja deo vojne saradnje dve zemlje i prvi je događaj ove vrste u kom su zajednički učestvovali američki i srpski padobranci, navodi se u saopštenju.

Njihova saradnja će se nastaviti na operativnom nivou kroz planiranu zajedničku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << padobransku obuku u Nišu i Nemačkoj kao i na komandnom nivou kroz aktivnosti u vezi sa procesima donošenja odluka.

Pripadnici 173. padobranske brigade Evropske komande američke vojske priključili su se redovnoj obuci 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije, "čime su dobili priliku da se oprobaju u sadržajima obuke Vojske Srbije".

Na Malom Jastrepcu i Radan planini, od 6. do 12. juna tema obuke bila je ishrana u prirodi dok će je obuka u planinarenju izvedena od 15. do 23. juna u Jelašničkoj klisuri, na Boračkom kršu kod Gruže i na planini Stol kod Bora.

Tokom obuke planinarenja, američki i srpski padobranci su uvežbavali razne načine letnjeg veranja, tehnike spuštanja niz konopac, organizaciju akcija spasavanja sa nepristupačnih terena i pružanje prve pomoći.

Načelnik štaba Specijalne brigade Vojske Srbije Miroljub Čupić izrazio je zadovoljstvo zajedničkom obukum istakavši da su korišteni iskusni instruktori koji su obučavani u zemlji i inostranstvu. "Međuljudski odnosi su bili odlični, što i ne čudi. Padobranci su specifičan tip ljudi koji uvek, bez obzira na nacionalne i jezičke barijere, nađu zajednički imenitelj i deluju kao jedan", rekao je on.

Komandir američkog tima, poručnik Mika Linderman kaže da je obuka bila odlična; mnogo smo naučili a da je deo u vezi sa preživljavanjem u prirodi "za nas bilo prvo iskustvo tog tipa".

"Ovo je jedna od najboljih obuka na kojoj smo ikada bili, a Srbija je svakako jedna od najlepših zemalja koje smo posetili, a bili smo u dosta njih", rekao je on, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.