Zajednička naftna investicija

Izvor: RTS, 06.Feb.2011, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička naftna investicija

U prvoj fazi istraživanja nafte u Republici Srpskoj, na potezu od Prijedora ka Bosanskom Brodu i prema granici sa Srbijom, biće investirano do 40 miliona evra. Minimalne investicije oko 70 miliona evra tokom narednih 10 godina, rekao Kiril Kravčenko.

Istraživanje nafte i gasa na području Republike Srpske traje čitav vek. Protekle sedmice, novoformirano zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije i "Njeftegazinkora", "Jadran Naftagas" objavilo je početak intezivnih geoloških >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istraživanja, kako bi potvrdili rezerve od 10 miliona tona i otvorili komercijalna ležišta.

"Jadran Naftagas" tragaće za naftom na tri lokaliteta u Republici Srpskoj, u Posavini, Semberiji i području Banjaluke. Radiće se najsavremenijim metodama i tehnologijama. Predviđeno je da israživanja nafte traju naredne dve godine, i ukoliko rezultat bude pozitivan, eksploatacija nafte i gasa, mogla bi da krene već 2014. godine.

"Nafta na ovim prostorima sigurno postoji, to je jugoistočni deo Republike Srpske. Ovo je samo nastavak daljnih istraživanja gde nafte sigurno ima, a u kom obimu to ćemo u narednom periodu znati", kaže Željko Kovačević, ministar energetike Republike Srpske.

Od zajedničke naftne ivesticije mnogo se očekuje i u Republici Srpskoj i u Srbiji. Taj naftni posao, kako najavljuju obe vlade, treba da pokrene i druge privrdne dellatnosti ali što je najvažnije, računaju na otvaranje novih radnih mesta.

"U zavisnosti od rezultata do kojih se bude dolazilo taj nivo investicija može da bude mnogo mnogo veći", kaže Petar Škundrić, srpski ministar energetike.

U NIS-u računaju da će samo u prvoj fazi istraživanja, na potezu od Prijedora ka Brodu i dalje prema granici sa Srbijom, biti investirano do 40 miliona evra.

"Minimalna varijanta investicija je oko 70 miliona evra, tokom narednih 10 do 12 godina, a maksimalna varijanta je 300 miliona evra", kaže Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Zajedničko preduzeće "Jadran Naftagas" osnovano je prošle godine. NIS ima 66 odsto, a "Njeftegazinkora" 34 odsto vlasništva. Ovo je kažu samo početak. Zajednička kompanija planira i koncesione poslove u drugim zemljama, pa će tražiti još partnera.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.