Izvor: B92, 22.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička izjava u Briselu

Brisel -- Parlamentarci Srbije i Evropskog parlamenta usvojili su u Briselu zajedničku izjavu o stanju u Srbiji, u kojoj se pominje i Hag.

U izjavi se izražava zadovoljstvo zbog posla koji je obavio Nacionalni savet za saradnju s Haškim sudom Srbije. U zajedničkoj izjavi se, međutim, podseća da još nema napretka kad je u pitanju bilo koji od šest preostalih optuženih u Tribunalu u Hagu.

Poslanici Evropskog parlamenta i srpske skupštine naglasili su da je za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postizanje pune saradnje s Haškim sudom "nužna stalna i potpuna podrška državne uprave, policije, sudstva i vojske, kao i istinska usaglašena saradnja između civilnih i vojnih bezbednosnih službi".

Istaknuto je da su svedoci pred Haškim sudom oslobođeni obaveze čuvanja tajni, da je omogućen pristup dokumentima i arhivama, kao i da je parlament bivše državne zajednice SCG usvojio Zakon o zamrzavanja imovine haških begunaca.

"Izraženo je zadovoljstvo zbog saznanja da su domaći sudovi nadležni za ratne zločine efikasno nastavili posao", navodi se u izjavi.

U izjavi se napominje i da "postoji zabrinutost zbog sporosti u tekućim suđenjima za organizovani kriminal, pritisaka na sudove, odsustva valjane zaštite svedoka i otpora unutar policije za pristup informacijama".

Lajčak: Traži se dobra volja

Bivši ambasador Slovačke, a sada politički direktor slovačkog Ministarstva spoljnih poslova, Miroslav Lajčak, izjavio je za B92 da se u Evropskoj uniji već odustalo od toga da puna saradnja znači samo to da se Ratko Mladić nađe Hagu.

Lajčak kaže da se sada traži potvrda da Srbija ima dobru volju i da je zato sve u rukama Beograda da pregovori o pridruživanju Evropskoj Uniji budu nastavljeni.

Slovački diplomata kaže da se svakoga meseca na sastancima ševova diplomatija dvadesetpetorice govori o Srbiji, ali da je prvi potez i dalje na Beogradu kako bi pregovori bili nastavljeni:

"Atmosfera se menja, sad je atmosfera dobra već se odustalo od toga da je puna saradnja značila samo da je Ratko Maldić u Hagu. Ako nemamo sumnje oko toga da Beograd ima dobru volju, da se tu ništa ne krije a veoma smo blizu toga, znači EU već može da proceni da Beograd radi sve što može i onda mogu da se donesu neke odluke".

Lajčak prenosi da je EU sigurna da približavanje Evropi nema alternativu za Srbiju da će posle zbora u januaru taj proces da krene ubrzanim tempom.

"Ja mogu da potvrdim da je sada veoma povoljan trenutak i dobra atmosfera u odnosu na Srbiju i da se stvarno ministri bave time kako da se pomogne Srbiji da nije prirodno da Srbija ostane pozadi. Sa druge strane tu imamo poznate uslove od kojih puno toga zavisi. Trudimio se da očekujemo neke pozitivne signale iz Beograda i da se iskoristi povoljna atmosfera u EU da se odmah reaguje na te signale."

EU očekuje da ce Srbija na izborima u januaru ponovo da pokaže svoj demokratski potencijal kaže Lajčak .

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.