Zajednica srpskih opština pozvala na bojkot izbora na KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2010, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednica srpskih opština pozvala na bojkot izbora na KiM

KOSOVSKA MITROVICA, BEOGRAD -

Delegati Skupština zajednica opština Kosova i Metohije pozvali su danas kosovske Srbe da ne učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima 12. decembra na Kosovu.

Delegati smatraju da Srbi ne smeju da budu deo izbornog procesa jer bi u suprotnom priznali nezavisnost Kosova.

Na sednici održanoj u severnom delu Kosovske Mitrovice, delegati Skupštine zajednica opština KiM osudili su prijavljivanje tzv. Srpske liste za sledeće izbore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na Kosovu.

Oni su u zaključcima posle sednice naveli da bi zvanični Beograd trebalo da razreši odgovornih državnih funkcija čelnike Srpske liste Radu Trajković i Ranđela Nojkića, istovremeno zatraživši ostavku i srpskog predsednika Borisa Tadića zbog "neiskrene, problematične i izdajničke politike" prema Kosovu i Metohiji.

Delegati Zajednice su zatražili od vlasti u Srbiji da uskrati dalje poverenje Euleksu i vrati UNMIK-u ranije kompetencije a od šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera da uvažava legitimne predstavnike srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

Ambicija "srpske liste": Učešće u pregovorima o Kosovu

Predstavnik Jedinstvene srpske liste Ranđel Nojkić ocenio je danas da se učešćem Srba na parlamentarnim izborima na Kosovu jača pozicija Beograda u eventualnim pregovorima sa Prištinom.

Nojkić je za B92 ocenio da dilema da li treba da se izađe na izbore na Kosovu "skoro da i ne postoji" i najavio da će Jedinstvena srpska lista učestvovati na tim izborima bez obzira na poruku Beograda.

On je rekao da će Srbi ulaskom u kosovske institucije moći da zastupaju interese srpske zajednice sa manje "opreza" nego zvanični Beograd koji je u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

"Naša ambicija je da punim kapacitetom učestvujemo u institucijama Kosova, u Skupštini, svim skupštinskim komisijama, Vladi i svemu što Vlada podrazumeva, pod jasnim uslovima, a to je odbrana interesa Srba", rekao je Nojkić.

On je dodao da 56 predstavnika Jedinstvene srpske liste ima ambiciju da se učešćem na izborima nametne Beogradu i Prištini kao relevantan politički faktor koji bi učestvovao i u pregovorima o Kosovu.

"Borimo se da Beograd prepozna u nama relevantni faktor, a moguće je da ljudi sa liste budu pozvani i u oba (pregovaračka) tima", rekao je Nojkić.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 12. decembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zajednica opština protiv izbora

Izvor: B92, 23.Nov.2010

Kosovska Mitrovica -- Delegati Skupština zajednica opština Kosova i Metohije pozvali su Srbe da ne učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima 12. decembra na Kosovu... Delegati smatraju da Srbi ne smeju da budu deo izbornog procesa jer bi u suprotnom priznali nezavisnost Kosova...Na sednici održanoj...

Nastavak na B92...

Glas protiv izlaska Srba na izbore

Izvor: Danas, 23.Nov.2010

Skupština zajednice opština AP Kosova i Metohije, s jučerašnje sednice održane u severnom delu Kosovske Mitrovice, pozvala je Srbe sa cele teritorije KiM da ne učestvuju na "nelegalnim izborima koje je raspisala separatistička vlast u Prištini". Učešće Srba na tim izborima "značilo bi priznavanje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.