Zajam iz Emirata za navodnjavanje

Izvor: RTS, 07.Mar.2014, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajam iz Emirata za navodnjavanje

U Abu Dabiju potpisan ugovor o zajmu za navodnjavanje od 100 miliona dolara. Kredit na 20 godina biće iskorišćen za izgradnju infrastrukture za navodnjavanje. Do kraja godine očekuje se još jedna tranša kredita za poljoprivredu od 100 miliona dolara.

Ministar finansija potpisao je u Abu Dabiju ugovor o zajmu za navodnjavanje od 100 miliona dolara. Kredit je na 20 godina, uz kamatu od 2,5 odsto i grejs period od pet godina, a biće iskorišćen za izgradnju infrastrukture za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodnjavanje.

Ugovoren je prvi deo od 275 miliona dolara najavljenog kredita za poljoprivredu od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tih 100 miliona dolara koristiće se kada zajam odobri nova skupština i kada se, u roku od šest nedelja, formira jedinica za primenu.

"Imamo 14 spremnih projekata. Projekat treba da se izvede od kraja 2017. godine tako da mi imamo sve spremne projekte za ovu godinu. Za ovu građevinsku sezonu više ne bismo mogli da uradimo. Znači da će projekat biti kompletno sproveden, da će sredstva biti upotrebljena za dovođenje vode do njiva, za infrastrukturu, kopanje novih kanala i čišćenje postojeće mreže", rekao je ministar privrede Dragan Glamočić.

Spisak projekata koji će se finansirati biće objavljen kad se završe procedure. Novcu se nadaju i oni koji već grade sisteme za navodnjavanje.

"Očekujemo da će se od tog kredita izdvojiti tih 2,5 miliona dolara, da ćemo završiti regionalni sisitem. To znači da ćemo obezbediti vodu za 18.000 hektara", kaže Dragan Feb iz Vodoprivredno društvenog preduzeća "Gornji Banat" iz Kikinde.

"Radimo ubrzano i očekujemo da se započne navodnjavanje ove godine", kaže Dragan Topalović, Vodoprivrednog preduzeća "Sava" iz Šapca.

Ono što se zna, jeste da novac iz arapskog kredita individualni poljoprivrednici neće moći da koriste za dovođenje vode na svoje njive.

"Kada bi bilo dovoljno vode, mislim navodnjavanja, uspeli bi da proizvedemo drugu žetvu", kaže Milan Ivanović, proizvođač iz Tabanovića.

Miliovj Šibulj, poljoprivrednik iz Kikinde, smatra da je navodnjavanje pametna stvar, ali ističe da za to nema sredstava.

"Dosta nam je više da gledamo u nebo i čekamo kišu, ali ne znam kako ćemo sve to mi uspeti da odradimo jer su cene proizvoda jako loše. Jeftini su naši proizvodi za te skupe kredite", kaže Šibulj.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje do kraja godine još jednu tranšu kredita za poljoprivredu od 100 miliona dolara.

"Krajem godine očekujemo i drugu tranšu od UAE gde će biti dugoročni krediti na period od 10 ili više godina, tako da će moći da se upotrebi za krajnje korisnike za iste namene", rekao je Glamočić.

Dok ne stignu novi dolari iz Emirata, Vlada će paorima, obećava ministar poljoprivrede, obezbediti povoljne dinarske kredite s kamatama od četiri do šest odsto za navodnjavanje i druge poslove.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.