Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2020, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtevi za posebnu negu deteta elektronski

Zahtevi za posebnu negu deteta elektronski

Dokumentaciju potrebnu za veštačenje zdravstvenog stanja deteta za porodilje koje prvi put podnose zahtev za ostvarivanja prava na posebnu negu deteta, a dok traje vanredno stanje, porodilje mogu da dostave elektronskim putem ili poštom na adresu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPIO), saopšteno je danas iz Ministarstva rada.

Popunjen i potpisan skenirani zahtev za veštačenje, sa medicinskom i ostalom pratećom dokumentacijom, uključujući i izjavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o verodostojnosti dostavljene elektronske medicinske dokumentacije, potrebno je poslati na e-mail adresu novaporodilja@pio.rs ili preporučenom pošiljkom na adresu RFPIO, ul Aleksandra Kostića br. 9, 11000 Beograd.

U zahtevu je potrebno navesti i mejl adresu poslodavca, kao i službu dečije zaštite u mestu prebivališta.

RFPIO će na osnovu veštačenja medicinske dokumentacije elektronskom poštom poslati skenirano Mišljenje komisije o zdravstvenom stanju deteta, podnosiocu zahteva, kao i poslodavcu i nadležnoj službi dečije zaštite, na adrese koje podnosilac zahteva bude naveo u svom zahtevu.

Zahtev za veštačenje zdravstvenog stanja deteta (Obrazac broj 1EL - ZOPND), kao i ostalu potrebnu dokumentaciju za veštačenje, može se preuzeti sa sajta RFPIO www.pio.rs.

Podnosilac zahteva koji elektronski podnosi zahtev i medicinsku dokumentaciju dužan da potpiše i pošalje skeniranu izjavu o verodostojnosti ove dokumentacije.

Nakon prestanka vanredne situacije, RFPIO izvršiće reviziju i kontrolu dokumentacije.

Po dobijanju skeniranog Mišljenja komisije o zdravstvenom stanju deteta, porodilja podnosi Zahtev radi ostvarivanja prava na naknadu zarade radi posebne nege deteta ili/i prava na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta.

Popunjen i potpisan zahtev sa potrebnom dokumentacijom utvrđenom zakonom, potrebno je skenirati i poslati na e-mail adresu prijem.zahteva@beograd.gov.rs za Grad Beograd, odnosno na drugu odgovarajuću e-mail adresu za opštine i gradove u Republici Srbiji, a koja je istaknuta na portalima gradskih opštinskih uprava u zemlji.

Zahtevi se mogu poslati i preporučenom pošiljkom na adrese službi dečije zaštite, koje pripadaju opštinama ili gradu u kojima podnosilac zahteva ima prebivališta, navodi se u saopštenju.

Zahtev za veštačenje zdravstvenog stanja deteta (Obrazac broj 1EL - ZOPND), kao i Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu zarade radi posebne nege deteta (Obrazac NZ-PND), Zahtev za ostvarivanje prava na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta (Obrazac ON-PND), mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja www.minrzs.gov.rs/sr/dokumenti/zakoni/sektor-za-brigu-o-porodici-i-socijalnu-zastitu.

Iz Ministarstva podsećaju da se za porodilje koje su već ostvarile pravo na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta, a kojima ovo pravo ističe 15. marta 2020. godine i kasnije, a nadležni organ nije odlučio o daljem korišćenju, to pravo produžava na osnovu ranije donetih rešenja, najduže tri meseca, odnosno dok traje vanredno stanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti
Elektronski zahtevi za porodilje

Elektronski zahtevi za porodilje

Izvor: Danas, 29.Mar.2020

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je omogućeno elektronsko podnošenje zahteva za porodilje koje prvi put podnose zahtev za veštačenje zdravstvenog stanja deteta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.