Zahtevi za nezavisnu istragu napada na civile u Jemenu

Izvor: VOA, 10.Avg.2018, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtevi za nezavisnu istragu napada na civile u Jemenu

Ujedinjene nacije zatražile su nezavisnu istragu vazdušnog napada saudijske koalicije na pripadnike plemena Huti u Jemenu, u kojem je poginulo najmanje 50 osoba, a 77 povređeno. Među žrtvama je veliki broj dece, nakon što je jedna raketa, kako su naveli pobunjenici, pogodila školski autobus. Napad su oštro osudile međunarodne humanitarne organizacije, uz ocenu da nevini civili i dalje plaćaju najveću cijenu rata u Jemenu.  Povrijeđeni u vazdušnim napadima saudijske koalicije na šiitske pobunjenike prebačeni su u jednu bolnicu u pokrajini Sada.  "Broj mrtvih i povrijeđenih je veoma visok. Među njima su stariji i djeca”, kaže lekar Ahmed Mohamed Atvani. Očekuje se da će rasti broj žrtava, među kojima je veliki broj djece mlađe od deset godina.  Abdul Gani Sareh, zamenik šefa odsjeka za zdravstvo u Sadi objašnjava:   "U napadu je pogođen autobus sa djecom koja su se vraćala iz ljetnje škole”. Saudijski avioni napali su utočište pripadnika pobunjeničkog plemena Huti u sjevernom dijelu Jemena. Prema navodima očevidaca, pogođena je i jedna pijaca, a poginuli su mještani i vlasnici radnji.  "Pogođen je centralni dio pijace. Naše radnje su bile otvorene, i kupci su šetali okolo kao i obično. Poginuli su mještani, djeca i vlasnici radnji”, rekao je trgovac Musa Abdula.  Koalicija, koju predvodi Saudijska Arabija, saopštila je da napala Hutije zbog raketnog napada na južni dio kravljevstva dan ranije, u kojem je poginula jedna osoba, a 11 povrijeđeno. Takođe je optužila pobunjenike da koriste djecu kao ljudske štitove.  U Vašingtonu, Stejt department je saopštio da ne može da potvrdi sve detalje napada, ali da je zabrinut zbog civilnih žrtava.  ”Zatražili smo od saudijske koalicije da sprovede sveobuhvatnu i transparentnu istragu incidenta. Veoma ozbiljno razmatramo sve kredibilne izvještaje o civilnim žrtavama. Pozivame sve strane da preduzmu odgovarajuće mjere da zaštite civile u skladu sa međunarodnim pravom”, rekla je portparolka Heder Nauert. Prema podacima Ujedinjenih nacija, u četvorogodišnjem sukobu u Jemenu poginulo je više od 10 hiljada ljudi, dok je najmanje dva miliona raseljeno.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Krvavi despoti sa naftnih polja

Izvor: Deutsche Welle, 11.Avg.2018, 09:25

Saudijska Arabija je zapadni „partner“ pre svega jer petrodolarima kupuje američko i evropsko oružje. Da li će se zato oćutati i ubijanje dece u Jemenu i tlačenje saudijskih aktivista, pita se u komentaru Kersten Knip...Bila je to zabluda, jedna od mnogih. Zapravo je jedan portparol vojne koalicije...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.