Zahtevi da Rahoj podnese ostavku

Izvor: RTS, 15.Jul.2013, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtevi da Rahoj podnese ostavku

Premijer Španije Marijano Rahoj suočen sa pozivima da pruži objašnjenje ili podnese ostavku povodom optužbi da je podržavao bivšeg blagajnika vladajuće Narodne partije, kome se sudi zbog korupcije.

Španski premijer Marijano Rahoj ponovo je suočen sa pozivima da podnese ostavku, jer je sve više dokaza da su političari iz vladajuće Narodne partije dobijali novac sa tajnih računa.

Mediji su objavili i poruke koje ga povezuju sa glavnim blagajnikom stranke, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je potvrdio da se Narodna partija bavi nezakonitim finansiranjem skoro 20 godina. Rahoj negira da je učinio bilo šta protivzakonito.

Umesto ostavke koju traži opozicija, Rahoj je odlučio da da objašnjenje. Pojavio se pred novinarima posle sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom i negirao krivicu za bilo kakav prestup.

"Velika vrednost Španije trenutno je politička stabilnost. Nju ću braniti, ispuniću svoj mandat koji mi je poverio narod. Ako opozicija želi nekakvu igru, iz bilo kojeg razloga, to je njihova odgovornost. Kao premijer, ne mogu da komentarišem glasine ili pristrasne informacije o meni", rekao je premijer Španije.

Rahoja povezuju s bivšim blagajnikom vladajuće Narodne partije Luisom Barsenasom koji je već iza rešetaka i čeka na suđenje zbog korupcije i utaje poreza. Sada je izveden pred Viši sud kako bi priznao da li je potpisivao tajne isplate političarima iz vladajuće stranke.

Španski konzervativni dnevnik El Mundo objavio je originalnu stranicu iz sveske u kojoj je Barsenas beležio sume isplaćivane iz tajnog fonda, koji su finansirali donatori iz raznih korporacija, u zamenu za javne ugovore. Kao poslednji udarac premijeru, objavljen je i sadržaj telefonskih poruka koje su Rahoj i Barsenas razmenjivali.

"SMS poruke koje su objavljene potvrđuju ono što sam i ranije govorio, a to je da vladavina zakona ne može biti predmet ucena. Pravosudne institucije su delovale i nastaviće to da rade nezavisno, na osnovu španskog Ustava i naših zakona. Dok sam premijer, tako će ostati", rekao je Rahoj.

Opozicija traži da Rahoj hitno podense ostavku.

Optužbe za korupciju razbesnele su Špance, suočene sa teškom recesijom i rekordnom stopom nezaposlenosti od 27 odsto. Međutim malo je onih koji očekuju da će se premijer povući sa vlasti, jer njegova stranka ima direktnu parlamentarnu većinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.