Zahtevaju ukidanje stečaja u „Jedinstvu“

Izvor: Blic, 29.Jul.2009, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtevaju ukidanje stečaja u „Jedinstvu“

Crvenka - Naoružani transparentima, radnici crvenačke ciglane „Jedinstvo" koji već mesec dana ignorišu odluku Trgovinskog suda u Somboru o uvođenju stečaja u ovo preduzeće juče su u prepodnevnim časovima blokirali put Crvenka-Sombor. Iako se, ipak nezvanično, čulo da je Viši trgovinski sud u Beogradu pozitivno rešio njihovu žalbu i ukinuo stečajni postupak, radnici nisu odustali od blokade saobraćaja koja je trajala više od dva sata.

Oni su najavili da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastaviti sa svakodnevnim blokadama do zvaničnog ukidanja presude Trgovinskog suda u Somboru, što će im, kažu, omogućiti da uspostave normalno poslovanje posle 40 dana neizvesnosti i proizvodnje sa 10 odsto kapaciteta.

Krajem juna beogradski NPCO d.o.o je zbog duga od 8,6 miliona dinara pokrenuo postupak, a Trgovinski sud u Somboru doneo rešenje o uvođenju stečaja u industriju građevinskog materijala „Jedinstvo". Protiv ovakve sudske odluke pobunili su se i radnici i većinski vlasnik Miloš Bulajić sa stavom da je fabrika tek u poslednjih godinu dana stabilizovala svoje poslovanje i da se iza pokretanja stečaja zbog duga od 8,6 miliona dinara krije „nečija namera da prisvoji fabriku vrednu 50 miliona evra".

I Bulajić i radnici uputili su žalbu Višem trgovinskom sudu, a stečajnom upravniku od dana imenovanja onemogućili ulazak u fabrički krug. Iako su, kaže Bulajić, krajem prošle sedmice dobili nezvaničnu informaciju da je sudsko veće Višeg trgovinskog suda poništilo rešenje o stečajnom postupku - četrdesetodnevna blokada zbog odluke o uvođenju stečaja se nastavlja.

- Više od mesec dana trpimo posledice odluke somborskog suda. Novi pogon je izgrađen, ali nije počeo da radi. Sve ovo vreme radimo sa 10 odsto kapaciteta. Stečajni upravnik Dušan Dmitrović je, iako presuda nije bila pravosnažna, samovoljno isključio telefone, a sada, iako su obezbeđena sredstva, ne možemo da isplatimo plate radnicima - kaže Bulajić i dodaje da je očigledno da neko na ovaj način želi da otme fabriku. Podršku radnicima „Jedinstva" pružio je i Savez samostalnih sindikata Srbije. Prema rečima Srećka Vasića, predstavnika SSS, slučaj crvenačkog „Jedinstva" je primer „sudske birokratije u Srbiji".

- Krajnje je vreme da se problem reši i zato smo podržali ovaj protest - rekao je Vasić. Ovo je jedna od retkih firmi koja dobro posluje.

Većinski vlasnik Miloš Bulajić najavio je i da će se blokade saobraćaja nastaviti sve dok odluka Višeg trgovinskog suda ne postane zvanična i pravosnažna.

Nije znao za hipoteku

Problemi u IGM „Jedinstvu” počeli su 2003. godine kada je na aukciji preduzeće, za 110 miliona dinara, kupio konzorcijum koji većina radnika krivi za tešku situaciju u fabrici. Agencija za privatizaciju je 2007. godine raskinula kupoprodajni ugovor, a novi većinski vlasnik postao je bivši član konzorcijuma Miloš Bulajić. Bulajić tvrdi da nije znao za poslovanje svojih bivših partnera koje je dovelo do toga da je većina nepokretne imovine pod kreditnim hipotekama, a račun preduzeća blokiran.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.