Izvor: B92, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za ulicu Srđana Aleksića

Novi Sad -- Nevladine organizacije podnele su inicijativu da se jedna ulica u tom gradu nazove po Srđanu Aleksiću.

Igmanska inicijativa i Centar za regionalizam predale su zahtev Skupštini Novog Sada da se da ime ulice po Trebinjcu koji je ubijen jer je branio sugrađanina Bošnjaka.

U dopisu Komisiji za davanje imena ulicama navodi se da je Aleksić početkom 1993. godine u Trebinju "divljački ubijen, jer je uzeo u zaštitu svog sugrađanina Bošnjaka".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ovaj junački gest Srđana Aleksića, koji ga je koštao života, redak je i dragocen primer da su i u vremenima opšteg zla postojali ljudi koji su po cenu najvećeg rizika pokušali da očuvaju ljudskost u sebi i iskažu solidarnost sa drugim", navodi se u zahtevu.

Kako je navedeno, primeri poput Aleksićevog "dragoceni su u vremenima kada se kroz težak i bolan proces suočavanja sa prošlošću i sopstvenom ogovornošću za ono što se dešavalo u prošloj deceniji mora ići u pravcu obnove razumevanja i poverenja među državama i narodima koje je u prvoj polovini prošle decenije zahvatio ratni vihor".

"Prihvatanjem ove inicijative Novi Sad bi potvrdio svoj multietnički karakter i dugogodišnju tradiciju tolerancije i skladnog suživota pripadnika raznih nacija i konfesija, na koje su Novosađani oduvek bili veoma ponosni", kaže se u zahtevu.

Gradonačelnik Trebinja Dobroslav Ćuk najavio je nedavno da će u tom gradu biti podignut spomenik Aleksiću.

Aleksića su 21. januara 1993. u centru grada, naočigled brojnih prolaznika, kundacima i nogama pretukla četvorica uniformisanih ljudi, kada je pokušao da zaštiti poznanika Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.

Od zadobijenih povreda pao je u komu, a preminuo je 27. januara 1993.

Napadači su osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora. Jedan od njih poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.