Zahtev za povlačenje iz procedure zakona o planiranju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2009, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za povlačenje iz procedure zakona o planiranju

BEOGRAD - Liga za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava pokrenula je inicijativu za povlačenje iz skupštinske procedure nacrta zakona o uređenju prostora, jer smatra da se tim aktom krši elementarno ljudsko pravo na mirno uživanje i raspolaganje privatnom imovinom, rekla je danas predsednica te lige Dragana Milovanović.

Ona je na konferenciji za štampu kazala da se tim zakonom otvaraju "nova polja za širenje korupcije i legalizaciju kriminalnih radnji". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Prema njenim rečima, Liga predlaže da se najpre donesu zakoni o restituciji i o svojini i drugim stvarnim pravima.

Prvim bi bio rešen prekid kontinuiteta svojine koji je nastao nasilnim oduzimanjem zemljišta tokom i posle Drugog svetskog rata političkom voljom vladajućih oligarhija, a drugim bi legalno i legitimno stečena vlasnička prava trajno bila zaštićena.

"Ukoliko bi nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji bio izglasan sada, kao plod političke volje, očigledno bi bilo da se sistem u Srbiji nije promenio, da osnov zakonodavstva ne čine univerzalni pravni principi primenjeni u slobodnom svetu, već da se zakoni kreiraju i donose političkom voljom manje interesne grupe, nekada političke oligarhije a danas centara finansijske moći", kazala je Milovanovićeva.

Potpredsednik Srpske lige Branislav Trajković je istakao da autori zakona nestručno formiraju nova pravna pravila za sticanje svojine kao i nova uređenja svojinskih odnosa u oblasti javne svojine, imovine lokalnih samouprava, privatne svojine i opšte restitucije.

Trajković je dodao da donošenjem takvog zakona zemljište prelazi u privatno vlasništvo, bez pravnog osnova i bez ikakve nadoknade, a plaćaće se samo nadoknada za legalizaciju postojećih objekata izgrađenih mimo zakona, kao i prenamenu, i to na tuđem zemljištu.

"Generalni stav je da javno zemljište ne sme da bude u prometu, jer to znači trajno otuđenje imovine svih nas kao nacionalnog resursa", istakao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Liga za zaštitu privatne svojine: Otvoren put korupciji

Izvor: EMportal, 16.Jul.2009

Predstavnici Lige za zaštitu privatne svojine traže povlačenje Predloga zakona o uređenju prostora i gradnji navodeći da bi taj zakon otvorio put korupciji i legalizaciji kriminala.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.