Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev porodica ubijenih Srba

Sarajevo -- Porodice ubijenih srpskih civila kod Sarajeva traže informacije o tom predmetu od Tužilaštva BiH.

Porodice srpskih civila koje su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine ubili u selu Ledići kod Sarajeva krajem maja i početkom juna 1992. uputile su zahtev Tužilaštvu BiH da ih što pre obavesti da li je taj predmet evidentiran kod tog tužilaštva i da ga hitno uzme u postupanje.

"Prema nezvaničnim saznanjima, ovaj predmet je putem Centra javne bezbjednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Istočno Sarajevo i Sekretarijata Vlade Republike Srpske za odnose s Haškim sudom dostavljen Sudu u Hagu, koji ga je vratio na postupanje Tužilaštvu BiH", navode u zahtevu porodice nastradalih u Ledićima.

U Ledićima je krajem maja i početkom juna 1992. ubijen veći broj srpskih civila, među kojima je najmlađa žrtva bila šesnaestomesečna beba, a najstarija devedesetdvogodišnja starica. "Prilikom pokušaja bjekstva iz sela muslimanske snage su izmasakrirale i ubile 12 srpskih civila, a nakon toga napravile pokolj nad staricama koje nisu mogle da bježe u šumu, a neke su odveli u privatni zatvor u selu Dejčići, gde su ih maltretirali do smrti u prisustvu maloljetne dece", navode porodice stradalih.

Dodaju da je slična sudbina zadesila i stanovnike trnovskih sela Presjenica, Unčani, Obla Brda, Moćevići, Prečani, Desetci, Lisovići, Ilovice, Godinja, kao i samo Trnovo, gđe je pokolj nad Srbima počeo ubistvom sveštenika Nedeljka Popovića. Porodice ubijenih srpskih civila u Ledićima i drugim trnovskim selima u saopštenju dostavljenom medijima izražavaju ogorčenje što i nakon 10 godina od tih zločina nadležno Tužilaštvo BiH nije pokrenulo postupak protiv počinilaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.