Zahtev da se otkupi mleko u prahu

Izvor: RTS, 18.Feb.2009, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev da se otkupi mleko u prahu

Ministarstvo poljoprivrede poslalo je zahtev premijeru Mirku Cvetkoviću i Ministarstvu trgovine da se obezbedi interventni otkup 300 tona mleka u prahu iz domaće proizvodnje. Mlekarama bi se tako omogućio dalji nesmetan otkup mleka od poljoprivrednika.

Predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću i Ministarstvu trgovine prosleđen je zahtev Ministarstva poljoprivrede da se obezbedi interventni otkup 300 tona mleka u prahu iz domaće proizvodnje.

U Ministarstvu poljoprivrede >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postiugnut je dogovor sa predstavncima mlekare "Dukat" u Somboru da ponovo počne da otkupljuje mleko od manjih proizvođača u Vojvodini.

Na taj način će se omogući mlekarama dalji nesmetan otkup mleka od poljoprivrednika.  

Ministar poljoprivrede Saša Dragin istakao je da je potrebno da Vlada Srbije što pre odobri Republičkoj direkciji za robne rezerve otkup mleka u prahu domaće proizvodnje, kako bi se stabilizovao tržište.

"Bitno je da se definišu načini otkupa tog mleka u prahu od strane Robnih rezervi i da Vlada to što pre usvoji", kaže Dragin i navodi da bi trebalo da se otkupe dovoljne količine mleka u prahu "koje će omogućiti da krene dalji, normalan otkup svežeg mleka od proizvođača".

Dragin se sastao sa direktorom Republičke direkcije za robne rezerve Goranom Tasićem sa kojim je razgovarao o detaljima plana, ali nije želeo da precizira kolike količine mleka u prahu bi Robne rezerve trebalo da otkupe sve dok se o tome ne postigne konačni dogovor.

Ugovor sa mlekarama za preradu mleka u prahu 

Prema Draginovim rečima, ugovor o otkupu Robne rezerve trebalo bi da sklope sa mlekarama koje imaju kapacitete za preradu mleka u prahu.  

Objasnio je da bi zahvaljujući tome mlekare mogle da nastave da otkupljuju sveže mleko od proizvođača, što bi inače otkazale ukoliko ne bi bilo intervencije države.

Dragin napominje da će se uvesti rigoroznu kontrolu kvaliteta mleka u prahu koje se sada uvozi.

Problem viška mleka na tržištu nastao je kada je krajem 2007. godine dozvoljen uvoz 4.000 tona mleka u prahu zbog čega su domaći proizvođači prvo bili uskraćeni za adekvatnu cenu svog proizvoda, a mlekare kasnije, zbog viška mleka u prahu, počele da obustavljaju otkup svežeg mleka od proizvođača.

Ministar poljoprivrede je potvrdio da se dogovorio sa predstavnicima mlekare "Somboled" iz Sombora, koja je većoj grupi proizvođača mleka otkazala otkup, "da ponovo počne otkup i da ga do daljeg ne otkazuje".

Subvencija za proširenje i povećanje rasnog sastava stada, odlukom Ministarstva poljoprivrede, ove godine je povećana sa 5.600 na 12.000 dinara. Povećana je i premija za ekstra kvalitet mleka sa 1,4 na dva dinara po litru.

Ove godine trebalo bi da počne da radi i prva nezavisna laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka da se ne bi dešavalo da otkupljivači oštećuju proizvođače.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.