Zaharova osula paljbu po Amerima zbog uznemiravanja novinara: Narušavaju međunarodno pravo i sopstveni ustav

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2020, 22:33

Zaharova osula paljbu po Amerima zbog uznemiravanja novinara: Narušavaju međunarodno pravo i sopstveni ustav

Napadi su protiv svih međunarodnih propisa

Američke vlasti u slučaju postupaka policije protiv novinara, uključujući dopisnika RIA Novosti koji pokriva proteste u toj zemlji, narušavaju zakonska prava novinara - ne samo međunarodno pravo, već i sopstveni ustav, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Ono što smo videli, a posebno govorim o ruskom novinaru, mada, zašto bismo razdvajali ruske novinare od stranih, ono >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što se sada dešava u Sjedinjenim Američkim Državama prema svim novinarima nije samo kršenje njihovih zakonskih prava. To je u principu kršenje i unutrašnjeg američkog zakona, američkog ustava i svih osnovnih međunarodnih pravnih dokumenata - rekla je Zaharova.

Neredi u SAD

U Mineapolisu i nekoliko drugih američkih gradova izbio je talas nereda nakon što su pripadnici policije ubili Afroamerikanca Džordža Flojda. Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi kako su trojica pripadnika policije stavili Flojdu lisice, oborila ga na zemlju, a jedan od njih kolenom mu je stao na vrat. Na snimku se vidi kako Flojd nekoliko puta govori da ne može da diše, nakon čega se umirio. On je umro na intenzivnoj nezi. Posle izbijanja nereda, četvorica policajaca su otpuštena, a jedan od njih je optužen za ubistvo iz nehata.

Zbog protesta je u mnogim američkim gradovima uveden policijski čas, a tokom rasterivanja demonstranata, od gumenih metaka i suzavca nisu povređeni samo demonstranti, već i predstavnici medija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.