Zahareva: Ove izjave su neprikladne i provokativne

Izvor: B92, 31.Jan.2024, 17:13

Zahareva: Ove izjave su neprikladne i provokativne

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su izjave izraelskih zvaničnika o deportaciji Palestinaca neprikladne i provokativne.

"Od početka smo govorili da je neprihvatljiv bilo kakav razgovor o deportovanju Palestinaca. Takve provokacije izraelskih zvaničnika smatramo neprikladnim", istakla je Zaharova odgovarajući na pitanje o konferenciji na kojoj su izrečene takve izjave, preneo je TASS.

Izraelski ministar bezbednosti Itamar Ben-Gvir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozvao je u ponedeljak jevrejske doseljenike da se vrate u Gazu, izazivajući osudu Palestinaca koji su ocenili da to predstavlja poziv na njihovu prinudnu deportaciju.

Zaharova je navela da su ove izjave u suprotnosti sa međunarodnom pravnom osnovom za bliskoistočno rešenje, da podstiču antiarapske tendencije u izraelskom društvu, kao i da krše prava naroda u enklavi.

"Nadamo se da će izraelska vlada dati relevantnu procenu ove opasne retorike jer je zaista provokativna", dodala je ona.

Izjava Ben-Gvira ne poklapa se sa zvaničnim stavom izraelske vlade, koji je ponovio premijer Benjamin Netanijahu da Izrael ne namerava da bude trajno prisutan u Gazi kada se rat sa Hamasom završi, preneo je Rojters.

Palestinske vlasti su saopštile da takvi pozivi podstiču na prisilno raseljavanje Palestinaca i prete bezbednosti i stabilnosti regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.