Zagrebačko kazalište u poseti JDP-u

Izvor: RTS, 30.Nov.2013, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačko kazalište u poseti JDP-u

Jugoslovensko dramsko pozorište dva dana domaćin je Zagrebačkog kazališta mladih. Gosti iz Hrvatske u petak su prikazali "Galeba", a u subotu uveče na programu je "Žuta crta", jedna od najprovokativnijih predstava ove godine.

Zagebačko kazalište mladih je u dvodnevnoj poseti Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Gosti iz Zagreba sinoć su prikazali "Galeba" po koncepciji Boba Jelčića. Večeras je na programu "Žuta crta" u režiji Ivice Buljana, jedna od najprovokativnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstava ove godine u Zagrebu.

Tek nekoliko Čehovljevih rečenica, neurotične Maša, Nina, namerno otvorena kabina iz koje se čuje ćaskanje saradnika. Opasni, psihozvučni udari dopuštaju da se kaže - ovo je koješta. Ili - genijalno!

Izuzetnost večeri bila je u poslednjim redovima. Tamo su zbunjeni gimnazijalci Šeste beogradske iščekivali Čehova. U jakoj zagrebačkoj podeli, Arkadinu tumači Ksenija Marinković.

"S obzirom na to u kakvim vremenima živimo, nama je lepo jer radimo što volimo i radimo dobre stvari i spasavamo se kako znamo", kaže Marinkovićeva.

Lucija Šerbedžija igra u "Žutoj crti" reditelja Ivice Buljana, u ostvarenju koje je nagrađeno za izuzetan doprinos kazališnoj umetnosti Hrvatske.

"Radi se o preispitivanju baš tih žutih crta i tih granica svakog individualno. Svi mi malo jesmo u ovom sistemu na neki način robovi tog društva i uvek smo jako omeđeni žutim crtama, koliko god se pravimio da to ne vidimo", kaže Šerbedžija.

Lucija je i ovde među svojima. Igra u "Plavom anđelu" u Madlenijanumu, a i njena deca, Sergej i Nastja Gajić, su - polu Beograđani.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.