Zagrebački portal preporučuje Staru planinu za zimovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2020, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebački portal preporučuje Staru planinu za zimovanje

Zagrebački portal Dnevnik.hr pozvao je čitaoce da, kao alternativu "zapadnim" skijalištima, provedu zimovanje na Staroj planini, jednom od najlepših zimskih turističkih centara u Srbiji, gde će uživati u svim zimskim radostima.

U tekstu se navodi da Staru planinu nazivaju i Balkan planina, a mnogi govore da je jedna od najlepših prirodnih lepota Srbije. Dodaje se da je dobro što tamo čak pet meseci u godini može da se uživa na snegu, pa je idealna za skijanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Proglašena je zaštićenom i kategorizovana kao park prirode. Najviši joj je vrh, a ujedno i najviši u Srbiji Midžor, a visina mu iznosi 2.169 metara. Osim skijanja i snoubordinga, ovde možete da uživate i u planinarenju, a dok vremenske prilike to dopuštaju, u pogledima s visine možete uživati i ako letite zmajem ili paraglajderom", navodi Dnevnik.hr.

Portal preporučuje Staru planinu i svima koji "žele da preskoče skijanje i upoznaju čudesnu planinu u proleće ili leto". U tekstu se ukazuje na to da će popularni evropski događaj Hajlander, koji se tradicionalno održava na Velebitu u Hrvatskoj, ovog juna biti održan upravo na Staroj planini.

Reč je o planinarskom izazovu u dužini od 100 kilometara, koji učesnici treba da pređu za pet dana.

Dnavnik.hr navodi da je Stara planina smeštena u istočnoj Srbiji i prirodna je granica prema Bugarskoj, da je od Beograda udaljena 330 kilometara, a od Zagreba 735 kilometara, pa je za vožnju automobilom iz glavnog grada Hrvatske potrebno oko osam sati.

U tekstu se ističe da sneg na Staroj planini često padne već s prvim danom jeseni, ali da i ako prirodnog snega nema u dovoljnim količinama, topovi omogućavaju nesmetano skijanje.

Autor teksta se pobrinuo da čitaoce obavesti i o cenama ski-pasova, pa tako navodi da ulazak na skijalište šest dana košta 8.500 dinara, da cena dnevnog ski-pas za odrasle u glavnoj sezoni iznosi oko 2.200 dinara, a za decu 1.700 dinara.

"Ski-centar Stara planina sastoji se od skijališta Babin zub, na kojem je dostupna žičara Konjarnik kao četvorosed s pokretnom trakom za ukrcavanje do 1.400 skijaša na sat, a može se koristiti i ski-lift - sidro Sunčana dolina, čiji je kapacitet 1.200 skijaša na sat. Ako sa sobom vodite decu, dostupan vam je dečji ski-vrtić u sklopu hotela Stara planina", piše u tekstu.

Autor čitaoce poziva da istraže i lokaciju Jabučko ravnište, gde se nalazi prva u pogon puštena gondola u Srbiji, u kojoj od hotela prema ostalim žičarama i stazama može da se preveze do osam osoba, a na tom delu skijališta može da se dođe i do Babinog zuba žičarom Rudine.

Dodaje se da se može skijati na više od 13 kilometara staza različite težine, a oni koji vole veće izazove na skijama ili snoubordu, na raspolaganju imaju stazu za slobodnu vožnju.

"Ukupno ima pet ski-liftova, najteža staza ima tri kilometra, ona srednje težine tri, dok je najjednostavnija dužine sedam kilometara - dovoljno za uživanje", zaključuje se u tekstu zagrebačkog portala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"STARA PLANINA KAO ALTERNATIVA 'ZAPADNIM' SKIJALIŠTIMA" Hrvatski portal pozvao građane da zimuju u Srbiji i upoznaju "ČUDESNU PLANINU"

Izvor: Blic, 14.Jan.2020, 09:56

Zagrebački portal Dnevnik.hr pozvao je čitaoce da, kao alternativu "zapadnim" skijalištima, provedu zimovanje na Staroj planini, jednom od najlepših zimskih turističkih centara u Srbiji, gde će uživati u svim zimskim radostima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.