Zagreb upozorava: Građani ugroženi?

Izvor: B92, 04.Jul.2022, 14:02

Zagreb upozorava: Građani ugroženi?

Objavljeno je novo upozorenje Grada Zagreba zbog mogućeg povećanja koncentracije prizemnog ozona u narednim danima.

Grad Zagreb izdao je novo upozorenje zbog moguće povećane koncentracije prizemnog ozona u narednim danima.

"U letnjim mesecima, u uslovima visokih temperatura vazduha i visokog UV indeksa, dolazi do čestih fotohemijskih reakcija, čiji je rezultat povećano stvaranje prizemnog ozona (O3), što utiče na povećanje njegovih satnih koncentracija u okolnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vazduha, a samim tim i kvaliteta vazduha", kažu iz Sitija.

"S obzirom na trenutnu meteorološku situaciju i vremensku prognozu, u narednim danima, u uslovima pogodnim za formiranje prizemnog ozona, moguća su nova dnevna prekoračenja u trajanju od više sati, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni", navodi se u saopštenju. najavio.

Ukoliko dođe do povećane koncentracije prizemnog ozona, iz Grada kažu da je potrebno pridržavati se uputa Uprave za javno zdravstvo Grada Zagreba.

Kako da se ponašaju?

Nastavni zavod za javno zdravlje „Dr Andrija Štampar“ objavio je preporuke građanima za postupanje u slučaju povišenih koncentracija prizemnog ozona.

"U slučaju lošeg ili veoma lošeg kvaliteta vazduha potrebno je razmišljati o smanjenju fizičkih aktivnosti na otvorenom, a u slučaju izuzetno lošeg kvaliteta vazduha preporučuje se izbegavanje fizičke aktivnosti na otvorenom", navodi se između ostalog u preporukama.

Ostale preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravlje „Dr Andrija Štampar“ možete pogledati u nastavku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.