Zagreb osudio Dačićevu izjavu

Izvor: B92, 09.Jan.2019, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb "osudio" Dačićevu izjavu

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

To se odnosi na izjavu u kojoj je kritikovao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo tvrdi da takve Dačićeve izjave predstavljaju "izvrtanje istorije i negiranje činjenica čime se otežava istinsko pomirenje", prenosi Hina.

Dačić je za današnje izdanje beogradskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Večernjih novosti" nazvao "bestidnom" izjavu premijera Plenkovića na božićnom prijemu u SNV-u da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, podseća hrvatska agencija.

"Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz `Oluje`", rekao je Dačić.

Hrvatsko Ministarstvo u saopštenju navodi da tom izjavom Dačić "na krajnje neprihvatljiv način proziva predsednika hrvatske Vlade zbog izjave o mirnoj reintegraciji i procesu pomirenja".

Takvom izjavom se, stoji u saopštenju, nastavljaju "zlonamerne, tendenciozne i potpuno neutemeljene izjave srpskih zvaničnika o Hrvatskoj" koje Ministarstvo, kako ističe, najoštrije osuđuje.

"Na prijemu Srpskog narodnog veća povodom pravoslavnog Božića u Zagrebu, predsednik Vlade Andrej Plenković je kazao da bez istine i suočavanja s prošlošću nema pomirenja, ni izgradnje zajedničke budućnosti. Još jednom je naglasio da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština predsednika Franje Tuđmana, jer su time sprečene brojne nove žrtve", navodi Ministarstvo.

Stoga, kako se tvrdi u saopštenju, "zamena teza ministra Dačića pokazuje da Srbija nažalost još uvek nije spremna da se suoči s vlastitom prošlošću, budući da je upravo režim srpskog predsednika Slobodana Miloševića odgovoran za povratak etničkog čišćenja i genocida u Evropi nakon Drugog svetskog rata, što je jasno utvrđeno pred merodavnim međunarodnim forumima i sudovima".

Iz hrvatskog ministarstva dodaju da "onima, koji poput ministra Dačića, nekadašnjeg saradnika Slobodana Miloševića i glasnogovornika njegove stranke, još uvek ne žele prihvatiti tu istinu, preostaju samo pokušaji izvrtanja istorije i negiranja činjenica, čime otežavaju istinsku pomirenje".

Ministarstvo, uz to, u saopštenju tvrdi da je "vojno-redarstvenom akcijom "Oluja" oslobođen veći dio okupirane hrvatske teritorije, što je okončalo agresiju na Hrvatsku te su stvoreni preduslovi za mirnu reintegraciju okupiranih delova hrvatskog Podunavlja".

"Negiranjem toga, Ivica Dačić dovodi u pitanje uspešni proces mirne reintegracije kao međunarodnog sistema utelovljenog u UN, koji je temelj za izgradnju suživota i pomirenja", navodi hrvatsko Ministarstvo, dodajući da se "u godinama nakon rata veliki broj hrvatskih Srba odlučio na povratak, a hrvatska država je uložila golema sredstva da bi to omogućila".

Srbija, tvrdi Ministarstvo, "mora preduzeti odlučnije mere i korake u suočavanju sa svojom prošlošću i ulogom u agresiji na Hrvatsku i susedne države".

"Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na istini i pravdi jedini je pravi put za izgradnju dobrosusedskih odnosa i istinsko pomirenje za šta Hrvatska još od 1996. pruža ruku saradnje", piše u saopštenju hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske: Dačić "otežava pomirenje"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2019

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je danas izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića u kojoj je kritikovao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Zagrebu...Hrvatsko Ministarstvo tvrdi da takve Dačićeve izjave predstavljaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.