Izvor: B92, 07.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Izručenje Kadijevića

Zagreb -- Hrvatska će od Rusije tražiti hitno izručenje bivšeg jugoslovenskog ministra odbrane Veljka Kadijevića.

Kako je izjavila hrvatska ministarka pravosuđa Ana Lovrin, Državno tužilaštvo zatražilo je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske putem Interpola proveri da li se Kadijević nalazi u Moskvi, gde je predstavio svoju knjigu.

Prema njenim rečima, Rusi bi potom u skladu sa svojim zakonima odlučivali da li hoće da izruče Kadijevića. Do mogućih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komplikacija moglo bi doći u slučaju da on već ima rusko državljanstvo, rekla je ona.

Nakon što je Kadijević u Moskvi predstavio svoju knjigu "Kontraudar - Moj pogled na raspad Jugoslavije", hrvatski predsednik Stjepan Mesić je najavio da će Hrvatska tražiti njegovo izručenje, a reagovalo je i državno tužilaštvo.

Kadijević je u knjizi prozvao Mesića da je vojnim udarom hteo da smeni tadašnjeg predsednika Hrvatske Franju Tuđmana.

U Hrvatskoj postoje tri optužnice protiv Kadijevića: prva je izdata novembra 1992. u Bjelovaru, druga 2002. u Vukovaru a treća u maju 2006. u Osijeku.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je 21. marta 2007. nalog za hapšenje Kadijevića zbog, kako je navelo, "ratnih zločina protiv civilnog stanovništva". Dva dana kasnije, to je učinio i Interpol.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.