Zagađenost ugrožava razvoj

Izvor: Studio B, 28.Nov.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenost ugrožava razvoj

Korišćenje obnovljivih resursa kao izvora energije, povećanje energetske efikasnosti, problem zagađenja voda, otvaranje novih "zelenih" radnih mesta, okretanje opštem, zelenom privrednom rastu Srbije, razmatrani su na prvoj Međunarodnoj eko konferenciji.

U radu konferencije učestvovali su eminentni stručnjaci, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštitne životne sredine, predstavnici ambasada Amerike i Austrije, Odbora za ekologiju Skupštine Srbije, Agencije za >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zaštitu životne sredine, Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda i Privredne komore Srbije.

Učesnici su upozorili da velika zagađenost, odnosno hemijsko-biološka neispravnost za upotrebu podzemnih voda ugrožava razvoj zelene ekonomije u poljoprivredi.

Ukazano je na neodrživo loše upravljanje komunalnim otpadom kojim se i dalje ne gazduje kao eko kapitalom i resursom za otvaranje zelenih radnih mesta, već se korisni komunalni otpad upropašćava odlaganjem, odnosno odbacivanjem na preko 3000 divljih deponija-đubrišta.

Komunalni otpad se ne razvrstava na mestu nastanka i ne reciklira se, pa je, još jednom, naglašeno da je neophodna reorganizacija javnih komunalnih preduzeća, njihovo objedinjavanje na nacionalnom nivou i njihova dokapitalizacija da bi bili u stanju da odgovorno sprovode principe cirkularne ekonomije.

Istaknuta je potreba za osnivanjem samostalnog ministarstva za zaštitu životne sredine i osnivanjem zelenog razvojnog investicionog fonda koji bi, osim eko naknada, koristio i

druge eko resurse za razvoj zelene i cirkularne ekonomije.

U okviru održavanja I Međunarodne eko konferencije, održan je i 4. Tesla reli koji promoviše upotrebu vozila na alternativna, ekološki čista goriva, navdeno je u saopštenju Eko kluba Srbije.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.