Zagađenje vazduha u Srbiji: Kako da se zaštitite

Izvor: B92, 14.Jan.2020, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje vazduha u Srbiji: Kako da se zaštitite

Iz Instituta za javno zdravlje savetuju građane da ne izlaze napolje, ali navode i da hirurške maske nisu efikasna zaštita.

Da li da nosimo maske i provetravamo prostorije - ovo su samo neka od pitanja koje građani Srbije postavljaju na društvenim mrežama otkako podaci pokazuju visok nivo zagađenja vazduha u zemlji.

Iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut kažu da su naročito osetljiva mala deca, starije osobe i hronično oboleli od respiratornih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kardiovaskularnih oboljenja.

Stručnjaci instituta za BBC na srpskom objašnjavaju šta građani mogu da urade da se zaštite od aerozagađenja.

Vazduh u Beogradu, Pančevu, Nišu, Užicu, Valjevu i Zaječaru je veoma zagađen, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine, a Srbija je u grupi zemalja koje imaju najzagađeniji vazduh na svetu, prenela je Svetska alijansa za zdravlje i zagađenje.

Iz instituta Dr Milan Jovanović Batut kažu da obične, hirurške maske nisu efikasna zaštita.

"Pod uticajem toplog vazduha koji izdiše, osoba vlaži površinu maske i time se narušava njena fizička struktura, a samim tim i zaštita", navodi dr spec. higijene iz Centra za higijenu i humanu ekologiju Branislava Matić Savićević u pisanom odgovoru.

Najveće zagađenje se detektuje u ranim jutarnjim časovima i uveče, pa tada treba izbegavati izlaske napolje.

Takođe u ovim periodima dana nikako ne treba upražnjavati fizičke aktivnosti, poput trčanja ili bilo kakvih treninga na otvorenom, s obzirom na to da se tada ubrzano diše, a to pospešuje udisanje štetnih materija.

"Suspendovane čestice prolaze kroz najmanje disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća i otežavaju normalnu razmenu gasova.

"Uz to utiču na procese u organizmu, ne samo na plućima, već se kroz brojne studije pokazalo da one imaju veoma negativan efekat na razvoj moždanih funkcija, pogotovu kod manje dece, zatim na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti i pogoršanja kod hroničnih pacijenata, simptoma i toka bolesti", rekla je pulmološkinja Dečje klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac za RTS.

Ona je dodala i da je povećan broj dece koja se žale na repiratorne probleme.

Iz Batuta odgovaraju da je trenutno prisutno urbano aerozagađenje i da u vazduhu ima PM0 čestica.

Koncentracija ovih čestica varira u toku dana i zavisi od klimatskih uslova u određenim delovima zemlje i gradovima.

Na zagađenje utiču niske temperature, visoki vazdušni pritisak i uspostavljanje temperaturne inverzije do koje dolazi kad sloj hladnog vazduha iznad zemlje ne dozvoljava zagrejanom i zagađenom vazduhu da ode u atmosferu.

Kako je ranije za BBC objasnio doktor Andrej Šoštarić, radi se o suspendovanim česticama, odnosno čvrstoj materiji koja se nalazi u vazduhu.

U pitanju su takozvane lebdeće čestice ili, kako se to često naziva - "sitna prašina".

Suspendovane čestice mogu biti prirodnog i antropogenog porekla.

Antropogene nastaju kao posledica nekompletnog sagorevanja fosilnih goriva.

Pre svega je reč o kućnim i individualnim ložištima gde se sagorevaju čvrsta goriva poput uglja i drva, ali i dizel motorima.

PM 10 znači da su to čestice manje od 10 mikrometara u aerodinamičnom promeru.

PM 2.5 znači da su manje od 2.5 mikrometara - što su čestice sitnije, to su opasnije jer dublje prodiru u organizam prilikom udisaja.

Prema direktivama EU, da bi se vazduh smatrao čistim, koncentracija PM 10 čestica ne treba da bude veća od 40 mikrograma po metru kubnom, a prekoračenja ne smeju biti duža od 35 dana godišnje.

Gradske vlasti Sarajeva građanima preporučuju i da nose maske preko lica, ne otvaraju prozore i ne koriste automobile.

Lokalna Vlada je proglasila "uzbunu" zbog zagađenja vazduha i pozvala građane da ne izlaze napolje osim u hitnim slučajevima.

https://www.facebook.com/vladakantonasarajevo/posts/804153490008129

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zagađenje vazduha u Srbiji: Kako da se zaštitite

Izvor: Radio 021, 14.Jan.2020

Iz Instituta za javno zdravlje savetuju građane da ne izlaze napolje, ali navode i da hirurške maske nisu efikasna zaštita...Getty ImagesZagađenje vazduh je prisutno u svim gradovima Srbije..Da li da nosimo maske i provetravamo prostorije - ovo su samo neka od pitanja koje građani Srbije postavljaju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.