Zagađenje reke Pepeljuše

Izvor: RTS, 02.Nov.2018, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje reke Pepeljuše

U reci Pepeljuši koja nastaje u aleksandrovačkoj Župi od Dreničke i Male reke i prolazi kroz osam sela do ulivanja u Zapadnu Moravu, u prethodna tri dana došlo je do uginuća ribe.
Jedan od uzroka delimičnog uginća ribe u reci Pepeljuši je nizak vodostaj. Po boji reke u Velikoj Vrbnici, očigledno , da je došlo i do zagađenja.

"Od samog mesta Novaci, očigledno da je narušen biodiverzitet, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je narušena delimično ili potpuno flora i fauna, tako da u svakom slučaju štete su nesagledive." - ističe načelnik inspekcijskih službi opštine Trstenik Negovan Ivanović. 
"Reka je zagađena, crna, nikakva, bašte zalivamo ovom vodom. To je sramota za selo", kaže Dragica Matić iz Velike Ribnice.
" Uzeli smo uzorke vode. Videćemo da li samo ovde ili još na nekom mestu i za desetak dana imaćemo analizu uzoraka, zavisno od analize videćemo šta ćemo dalje ." - kaže dr Vesna Marić. specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Kruševac.
" Preduzećemo sve mere da se utvrdi ko je potencijalni zagađivač, da bi se smanjio dotok materije u samu reku, da bi se utvrdilo ko je to uradio. U saradnji sa republičkim organima a dugoročno preko nadležnih institucija moramo da sa lokalnim samoupravama Brusa i Aleksandrovca izgradimo uređaje za prečišćavanje otpadnih voda", kaže Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za odbranu i vanredne situacije grada Kruševca.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.