Izvor: Nezavisne Novine, 01.Feb.2017, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje prekinulo nastavu u Tuzli

TUZLA - Na području grada Tuzle danas je u osnovnim i srednjim školama nastava obustavljena zbog zagađenog zraka. Mjerne stanice su pokazivale da je zrak koji udišu Tuzlaci opasan, te je Ministarstvo obrazovanja na preporuku Kantonalnog štaba Civilne zaštite odlučilo obustaviti nastavni proces.

Rezultati četvorogodišnjeg istraživanja na Klinici za plućne bolesti UKC Tuzla pokazuju porast broja oboljelih od hronične plućne opstruktivne bolesti, astme, upale gornjih disajnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << puteva i raka pluća, a glavni uzrok je udisanje otrovnih čestica i gasova.

"Sumpor-dioksid jako utiče na smrtni ishod i pogoršanje hroničnih bolesti. Naravno, utiče i akutno na bronhite ili kod djece na pluća. Što je najgore, dovode do smrtnih ishoda kod hroničnih bolesnika vaskularnih oboljenja", pojasnila je Nurka Pranjić, doktorica medicine rada i članica Svjetske zdravstvene organizacije. Ona je dodala da je ovo prvi put da neko reaguje na enormno zagađenje te da građani moraju ozbiljno shvatiti da je njihovo zdravlje ugroženo.

Najveći zagađivači u Tuzli su Termoelektrana, individualna ložišta te automobili. Priključci kuća na vrelovodnu mrežu koštaju oko 13.000 maraka. Građani nemaju novca i lože različit ogrev, koji još više zagađuje okoliš. Termoelektrana izdvaja pet miliona maraka godišnje za sanaciju ekološko onečišćenje.

Iako mještani Bukinja kao najzagađenije mjesne zajednice od tog novca očekuju da dobiju priključak na grijanje, Gradsko vijeće je diglo ruku za to da novac ide za održavanje higijene grada, rad Zimske službe, izgradnju mostova, finansiranje javnih preduzeća, pa čak i kao grant za kontrolu populacije pasa. U Bukinju su ogorčeni.

"Žalosno, žalosno. Dok se mi trujemo, dok mi ne možemo izaći napolje, dok naša djeca samo kroz prozor mogu gledati, sredstva se troše za bilo šta drugo. Za čist zrak se ne troše apsolutno. Sve je drugo važno, a zdravlje nekome nije važno", rekao je Goran Stojak iz mjesne zajednice Bukinje. Iz Termoelektrane su saopštili da su isključili blok šest i smanjili proizvodnju struje zbog enormnog zagađenja. Ovisno o tome kakvi će biti najnoviji rezultati, mjerenja, znat će se dalje interventne mjere na području grada Tuzle.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.