Zagađenje okeana: Zašto ne možemo da vidimo plastiku u morima

Izvor: B92, 28.Maj.2020, 14:46

Zagađenje okeana: Zašto ne možemo da vidimo plastiku u morima

Pokazalo se da mediteranski sedimenti sadrže i do 1,9 miliona sićušnih komada plastike po kvadratnom metru.

Naučnici su otkrili do sada najveće zabeležene nivoe mikroplastike na dnu mora.

Zagađenje je pronađeno u sedimentima izvučenim sa dna Mediterana, blizu Italije.

U analizi, koju je predvodio Univerzitet u Mančesteru, pronađeno je i do 1,9 miliona komadića plastike po kvadratnom metru.

U te predmete su najverovatnije spadala vlakna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz odeće i drugih sintetičkih tekstila, kao i sićušni delovi iz krupnijih predmeta koji su se vremenom raspali.

Tim doktora Kejna već je uspeo da dokaže da rovovi i okeanski kanjoni u dubokom moru mogu u sedimentima da sadrže visoku koncentraciju mikroplastike.

I zaista, simulacije u vodenim tankovima pokazala je koliko efikasno strujanja blata, peska i mulja može da povuče sa sobom i premesti vlakna u još veće dubine.

Profesorka Elda Miramontes sa Univerziteta u Bremenu, u Nemačkoj, koautorka je studije iz časopisa Sajens koji opisuje ovo otkriće u Mediteranu.

Ona kaže da isti napor koji je uložen u borbu protiv virusa korona sada mora da se primeni i protiv pošasti zagađenosti mora plastikom.

"Svi ulažemo veliki trud da unapredimo našu bezbednost, svi ostajemo kod kuće i menjamo svoje živote - menjamo naš radni život ili čak prestajemo da radimo", rekla je ona za BBC Njuz.

"Radimo sve što možemo da ljude ne bi pogodila ova bolest. Na isti način moramo da razmišljamo i kad štitimo naše okeane."

Roland Gejer je profesor industrijske ekologije iz Brenove škole ekološke nauke i menadžmenta, sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari.

On je predvodio istragu i opisao tokove otpada preko kojih plastika stiže u okeane.

On je to prokomentarisao ovako: "I dalje veoma slabo znamo koliko se ukupno plastike nataložilo u okeanima. Čini se da se polako javlja naučni konsenzus da većina plastike ne pluta na površini okeana."

"Mnogi naučnici sada smatraju da je vrlo verovatno da se većina plastike sada nalazi na okeanskom dnu, ali vodeni stubovi i plaže vrlo verovatno takođe sadrže velike količine."

"Svi bismo istinski morali najpre potpuno da se usredsredimo na to da uopšte sprečimo ulazak plastike u more."

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zagađenje okeana: Zašto ne možemo da vidimo plastiku u morima

Izvor: Radio 021, 28.Maj.2020

Pokazalo se da mediteranski sedimenti sadrže i do 1,9 miliona sićušnih komada plastike po kvadratnom metru...Getty ImagesPlastika na plaži je veoma mali deo onoga što se zapravo nalazi u moru..Naučnici su otkrili do sada najveće zabeležene nivoe mikroplastike na dnu mora...Zagađenje je pronađeno...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.