Zagađeni makedonski grad oslobodiće se topionice

Izvor: Southeast European Times, 01.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađeni makedonski grad oslobodiće se topionice

Gradsko veće Velesa odobrilo je uklanjanje najvećeg zagađivača u Makedoniji -- grad se odrekao topionice olova i cinka -- i planira da gradi stambene i poslovne objekte u toj oblasti.

01/05/2008

Zoran Nikolovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 01/05/08

Veles, najzagađeniji grad u Makedoniji, konačno će srušiti dugo zatvorenu topionicu olova i cinka koja se nalazi u centru grada. Ranije ove godine, gradsko veće Velesa podržalo je inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << desetine udruženja za zaštitu životne sredine, udruženih u Zelenoj koaliciji, da se stara fabrika ukloni.

Makedonska vlada takođe je podržala odluku. Stanovnici Velesa osudili su zagađenje iz fabrike koja čak i posle zatvaranja povećava nivoe olova i kadmijuma u vazduhu, zemlji i vodi. Nekim studijama utvrđeno je postojanje kadmijuma u tkivu dece obelele od raka.

Nenad Kocić, član udruženja za zaštitu životne sredine Vila Zora, nazvao je tu odluku istorijskim trenutkom za stanovnike Velesa. On je rekao da na osnovu Arhuske konvencije, koju je Makedonija potpisala, njeni građani imaju pravo na zdravu životnu sredinu.

Planovi za čišćenje uključuju oslobađanje grada od teških metala i dekontaminaciju zemljišta na području od 45 hektara oko topionice. Gradsko veće odlučilo je da podstakne izgradnju stambenih i poslovnih objekata u okolini fabrike.

Topionica je prestala sa radom 2003. godine, ali s obzirom da radnici nisu zaustavili njen rad na ispravan način i s obzirom da ne postoji vlasnik koji bi preuzeo odgovornost, ona još uvek zagađuje grad. Toksični otpad star trideset godina zagađuje zemljište i podzemne vode.

Makedonski Institut za zaštitu zdravlja saopštio je 2003. godine, dok je fabrika još radila, da Veles godišnje apsorbuje 62.000 tona cinka, 47.300 tona olova i 120.000 tona sumpor dioksida.

S obzirom da niko ne održava objekat, on donosi dodatne poteškoće. U novembru 2007. godine lokalno stanovništvo suočilo se sa pretnjom izlivanja u reku Vardar oko 200 tona sumporne kiseline koja je bila uskladištena u neispravno održavanom rezervoaru fabrike Kiselina. Da se ta količina kiseline izlila u reku, posledice po regionalnu floru i faunu bile bi ogromne. Slična opasnost pojavila se 2004. godine, uzrokovana potencijalnim izlivanjem 4.500 tona sumporne kiseline i 400 tona amonijuma iz druge fabrike.

Grad sa 50.000 stanovnika, Veles se mnogo godina suočavao sa stalnom opasnošću, kao i sa dilemom. Aktivisti za zaštitu životne sredine ukazuju na merenja koja konstantno pokazuju zagađenje koje premašuje dozvoljene granice za 50 puta, ali zatvaranje fabrike takođe je povećalo nezaposlenost. Ovog puta vlada je stala na stranu aktivista za zaštitu životne sredine.

Potpredsednik vlade zadužen za ekonomske poslove Zoran Stavrevski kaže da će vlada pružiti podršku građanima Velesa. "Ne bi trebalo da bude više eksperimentisanja u Velesu. Zagađenje treba da se zaustavi i treba da se pronađu metodi za čišćenje zemljišta i tog regiona", rekao je Stavrevski.

Očekuje se da će ministarstvo transporta i komunikacija odobriti Detaljni urbanistički plan koji je objavila opština Veles i narednih meseci početi sa uklanjanjem fabrike.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.