Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađena voda na 29 česama

Zagađena voda na 29 česama

JAGODINA - Analiza vode sa 32 javne česme u jagodinskoj opštini pokazala je da građani sa 29 česama piju higijenski neispravnu vodu, dok je samo na tri česme voda ispravna, stoji u godišnjem izveštaju Službe higijensko-epidemiološkog nadzora ZC Jagodina.

Voda sa česama na ulazu u Gradski park Đurđevo brdo, Ilijin kladenac u Majuru i česma u porti crkve Ognjene Marije u Novom laništu ispravna je za piće.

Rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << analiza pokazuju da su higijenski neispravne vode uglavnom zagađene koliformnim bakterijama fekalnog porekla i mezofilnim bakterijama, kao i pseudomonas i proteus bakterijama. Pored toga, vode su zagađene i amonijakom. U izveštaju se navodi da voda sa najfrekventnijih javnih česama nije ispravna za piće i da, s obzirom na broj korisnika, predstavlja zadravstveni rizik. Reč je o česmama u Šuljkovcu, Bukovču, Bosiljkinoj, kod Zvezve, Delimirovoj i u portama stare i nove crkve. Kao mogući uzroci neispravnosti vode navodi se uticaj vremenskih prilika, odnosno prodor površinskih voda u kaptaže i rezervoare vodnih objekata. Epidemiolozi predlažu hitnu sanaciju najčešće korišćenih česama. Pored toga, oni upozoravaju da većina javnih česama nema zonu neposredne zaštite, tj. nisu ograđene, kao ni tablu na kojoj bi se postavljala obaveštenja za građane o higijenskoj ispravnosti vode. To bi takođe što hitnije trebalo uraditi, naročito na gradskom području, ističu epidemiolozi. Epidemiolozi upozoravaju da se pojedine javne česme koriste za napajanje stoke ili pranje automobila, pa zbog toga treba postaviti table da se voda ne može koristiti za tu namenu, niti da se bacaju otpaci u okolini objekta.

I. Ivković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.