Zagađena Gračanka

Izvor: RTS, 26.Avg.2019, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađena Gračanka

Nekoliko stotina srpskih porodica u Lapljem Selu i Preocu svakodnevno je izloženo nesnosnom, neprijatnom mirisu koji se širi iz reke Gračanke. Otpadne vode iz susednog sela Ajvalije ulivaku se, bez kontrole, u tu reku.
Pronađeno je mesto odakle se otpad iz privatnih kuća i privatnih fabrika iz Ajvalije uliva u Gračanku i čini svakodnevni život Srba u Lapljem Selu i Preocu gotovo neizdrživim.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Kada sam ja bio dete, iz te reke smo pili vodu. A sada iz te reke se oseća smrad da ne može čovek da diše", kaže Milorad Kostić iz Lapljeg Sela.
"Ja živim na 20 metara od reke. Nekada sam operisao rak glasnih žica i bio sam jako dobro. Zadnjih dana odsnosno proteklih meseci, izjutra praktično ne mogu da govorim. Ja ovo ne govorim zbog sebe, jer će se problem pojaviti i kod mladih generacija", upozorava Dragan Stević
Strah da i mladi i stari ne obole, naterao je žitelje Lapljeg Sela na javni protest. Pridružio im se i predsednik Opštine Gračanica.
"Sledeće što ćemo uraditi, ukoliko se brzo neko ne opameti i ne preduzme potrebne aktivnosti ne bi li sprečio ovu katastrofu koja se dešava u Lapljem selu i Preocu, mi ćemo tu kanalizaciju zatvoriti samoinicijativno", najavljuje Srđan Popović.
Sa Opštinom Priština, kojoj pripada selo Ajvalija, nije nađeno rešenje za ovaj problem. Iscrpljena su sva sredstva. Sve se, kažu završi na obećanjima. Zatvaranjem kanalizacione mreže iz Ajvalije, problem bi bio rešen privremeno.
Dugotrajno rešenje je izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda, koje Opština Gračanica sa Opštinom Priština planira da napravi između Gračanice i Lapljeg Sela na opštinskoj parceli", kaže Vladica Trajković.
Za taj sistem potrebno je pola miliona evra. Pare treba negde pronaći. Do tada, žiteljima Lapljeg sela i Preoca, preostaje da redovno zatvaraju vrata i prozore i da na svoju ruku zatvore sistem koji otpad prenosi u reke Sitnicu, Ibar.


Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POMOR RIBE i smrdljiva voda u slivu Vranjske reke (FOTO, VIDEO)

Izvor: OkRadio.rs, 27.Avg.2019, 11:37

Vranje - U Južnoj Moravi kod Zlatokopačkog mosta registrovan je novi pomor ribe uz ulivanje vode tamne boje nepoznatog porekla. Pecaroši i ljubitelji prirode registrovali su masu uginule ribe u nedelju popodne kod Zlatokopačkog mosta, nizvodno od uliva Vranjske reke u Južnu Moravu.   Prema...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.