Zaev, Vučić i Rama potpisali deklaracija o malom Šengenu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2019, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev, Vučić i Rama potpisali deklaracija o 'malom Šengenu'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama, potpisali su danas u Novom Sadu deklaraciju o namerama za uspostavljanje "malog Šengena" između te tri zemlje, kako bi se osigurala implementacija četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode: kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Vučić je nakon sastanka rekao da će taj dogovor doneti veliku korist za građane, bolju budućnost, bolji standard i nižu stopu nezaposlenosti."Do >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kraja 2021. godine hoćemo da napravimo uslove da samo uz ličnu kartu možemo da prelazimo iz zemlje u zemju. To sa Albanijom sada ne možemo i nadamo se da ćemo na nekon od sledećih sastanaka to uspeti. Kamioni na granicama u regionu gube na čekanje 26 miliona sati i samo pogledajte koliko bi sklanjanje tih barijera značilo za ekonomiju", rekao je Vučić.

Kako je kazao, potpisana deklaracija predviđa formiranje poslebnih klastera koji bi omogućili i do 10 puta brži promet preko granica.

"Sa kapitalom to neće ići tako lako, ali verujem da ćemo u narednim godinama moći i to da popravimo. Radili smo ova dva dana na konkretan način, ovo nije jedini sastanak, sledeći će biti u Ohridu 10. novembra i otvoreni smo da nam se tada pridruže kompletno svi partneri iz Balkanske šetorke. Podsetiću da se sve te zemlje nalaze na evropskom putu", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će eksperti pripremiti ekonomsku studiju do sledećeg sastanka.

"Za 20 odsto će se na osnovu tih mera povećati atraktivnost za strane investicije. Popravljanjem ekonomskog ambijenta, ortvaranjem granica i saradnjom, time ćemo minimalno za 20 odsto uspeti povećati investicje. Imate, recimo Automotive u sve tri zemlje, a našim delovanjem oni će moći lakše da dođu do radne snage. Laganim izjednačavanjem subvencija i propisa sve ćemo da im obezbedimo. Operativni troškovi su sedam do devet odsto veći, a to može da ide u plate radnika, toliko će biti veći profit vlasnika i privatnika", objasnio je Vučić.

Na zajedničkoj konferenciji za medije s premeijrima Albanije i Severne Makedonije, Vučić je pozvao EU da što pre otvori predpristupne pregovore sa te dve zemlje.

"Izražavam očekivanje i nadu da će EU otvoriti pregovore sa Severnom Makedonijom i sa Albanijom, to je naše očekivanje i molba prema EU. Ljudima u tim zemljama želim da kažem da ako se to ne dogodi ovog puta, da to nije njihova krivica, već da EU ima i unutrašnje razloge", dodao je on.

Objasnio je da će, zahvaljujući toj inicijativi, onaj ko ima radnu dozvolu u Skoplju, imaće je i u Beogradu i u Tirani.

"Za Srbiju je ovo veoma važno zabog odnosa sa Prištinom i Bosnom i Hercegovinom. Od CEFTE nemamo problem da sednemo za sto i govorimo o ekonomiji i ne želimo da postoje administrativne prepreke. To što se razlikujemo u odnosu prema Kosovu, i to što su ove dve zemlje priznale njegovu nezavisnost, to nema veze sa protokom robe, ljudi, usluga i kapitala", kazao je Vučić na pitanje da li je i Kosovo pozvano u ovu inicijativu.

Vučić je dodao da Srbija "ne samo da nema problem s njihovim učešćem, već bi i volela da se to desi".

"Zato ćemo da ovo uspostavimo kao sistem i želimo da dođu sa nama i ostale zemlje Balkanske šestorke. To je od suštinskog značaja za razvoj celog regiona. Ako mi ovo uspostavimo do 2021. godine i ako ljudi svoje emocije ostave po strani, to će biti mnogo veliki rezultati za naše građane", kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, to je i odnos prema "budućnosti, jer će svako morati da postuje onog drugog i da pazi šta govori".

"Kada se pojavite kao blok, mogo je teže naše zahteve odbijati. Svi su pozvani, nemamo nikakvih problema", rekao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama, kazao je da je danas održan "dragocen sastanak sa značajnim ishodom".

                                                                                               Foto: Beta / Dragan Gojic

"Mi smo se dogovorili da podržimo principe zajedničke deklaracije, čiji naslov govori sve, a to je sprovođenje četiri fundamentalne slobode EU u regionu Zapadnog Balkana. Ovo nije sastanak koji se iznenada desio i želim da pojasnim da on nema za cilj nikakve eksluzive, već je to korak koji je preduzet da bi se obezbedio inkuzivni proces", rekao je Rama.

Po njegovim rečima, u deklaraciji zvaničnici triju zemalja zato govore o "šestorki sa Zapadnog Balkana tokom celog teksta".

"Krenuli smo određenim putem i tu je proces koji je sve nas obavezao da tražimo podršku od naših evropskih partnera. Imamo mogućnost da naučimo i učinimo više bez evropskih parnera, za doborbit naših građana, za dobrobit kretanja roba i usluga kao i kapitala na ovog teritoriji", objasnio je Rama.

Kako je dodao, otvorena pitanja koja postoje u samom srcu ovog regiona ne bi trebalo da spreče dogovor oko onoga što je važno građanima.

"Te 2017 godine na sastanku Berlinskog procesa u Trstu, mi smo se dogovorili o akcionom planu za regionalnu ekonomsku oblast. Dve godine kasnije nije se još uvek desilo dovoljno stvari koje bi pokrenule tu ideju i pretočile ju u ekonomski rast, više interakcije i veću intergraciju. Stoga od suštinskog značaja je cilj koji nas je okupio ovde, a to je da idemo napred sa boljom koordinacijom", kazao je Rama.

On je ocenio da današnji razgovori nisu bili ni lakši ni teži bez posredovanja inostranih faktora, već da je bilo "drugacije".

"Nema promene agende kada je reč o svim obavezama koje su dogovorene sa našim EU partnerima za Zapadni Balkan, ali ima promene formata. To je između nas izgrađeno i to smo uradili bez EU i čekanja da oni nađu vremena da se sastanu sa nama. Mi nismo prioritet EU i zato mi moramo da napravimo priioritet da ove stvari dogovorimo između svih šest zemalja. Što se tiče EU, moramo da napredujemo i u tom odnosu", rekao je premijer Albanije.

Najavio je da će mesec dana nakon Ohrida biti održan i sledeći u Albaniji, na kojem se očekuje učešće svih šest zemalja.

"Tamo očekujemo sve. Ova dinamika pokazuje potrebu za ekspertizom da se sve ono što je stavljeno na papir i sprovede. Do tada će nadam se biti prveden kraju dogovor o udžbenicima za učenike koji govore albanski jezik u Srbiji", poručio je Rama.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, rekao je da je jasno da region Zapadnog Balkana treba da unapredi celokupnu saradnju vezanu za četiri funadmentalne tačke Evropske unije.

                                                                                               Foto: Beta / Dragan Gojic

"Smatram da će to stvoriti ono što očekujemo, a to je Balkan koji će biti više poštovan u svetu, biti konkurentniji i biti privlačniji građanima da ostanu, a stranim investitorima da prave planove na snovu širokog opsega resursa koje nudi region", rekao je  Zaev.

Kako je kazao, kada se zemlje ujedine oko ekonomskih pitanja i boljitka građana, dobiće i više poštovanja od EU.

"Ako pokažemo da imamo domaće kapiacitete da ih iskoristimo da idemo napred sami, imaćemo više poštovanja i od stranih partnera. Pozivam sve ostale zemlje da se priključe inicijativi. Ovo je inicijativa koju zajedno pokrećemo i šaljemo poruku da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji, Balkan više nije 'bure baruta', već regija mira, poštovanja i regija u kojoj se radi na unapređivanju kvlaiteta života građana", kazao je Zaev.

On je dodao da se nada da će na sledećem sastanku  u Ohridu u Severnoj Makedoniji, biti objavljeni i konkretni rezultati dogovora oko slobodnog kretanja roba, usluga i kapitala.

"Svesni smo potencijala koji je pred nama i da ono sto se do danas deilo nije dovoljno. Imamo ogromnu želju da krenemo i napravimo drugi korak i pozivamo EU i ostale zemlje da sarađuju", poručio je Zaev.

Kazao je da se na nekoliko mesta u deklaraciji navodi da je "inicijativa otvorena za svakoga".

"Zašto smo danas samo nas trojica tu, jer Kosovo tek treba da formira vladu, a dosta vremena je prošlo kako BiH ne može da formira vladu. Imamo podstrek od EU da učinimo još kako bi ova destinacija postala interesantna za nove investicije. Ovakva prava integracija u regionu bi bila u korist građana i učinicemo sve da region postane atraktivniji", rekao je Zaev.

Zaev je objasnio da na "mikro nivou" ovaj dogovor mladima donosi boljitak, jer će mladi moći lakše da uče, studiraju i lakše se zaposle u svim zemljamau regionu.

Dodao je da će tako na primer, proizvođač iz Bitolja u Severnoj Makedoniji, svoje proizvode moći da proda u celom regionu.

"Mi ćemo delegirati naše uzjamno poverenje u institucije u našim zemljama, i ukoliko recimo agencija za hranu i veterinu odobri nešto u Srbiji, to će biti dobra roba i za ljude u Tirani ili Skoplju. Usmereni smo na povećanje BDP, otvaranje novih radnih mesta, protok roba i usluga, a kroz sve ovo smatram da smo dokazali da nas je naše nestrpljenje dovelo do toga da radimo na razvoju regiona", dodao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, sastali su se danas u Novom Sadu u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave, kako bi razgovarali o uklanjanju barijera u slobodnom protoku roba i usluga između tri države, takozvanom "malom Šengenu".

Demokratska stranka Srbije (DSs) saopštila je ranije da je policija privela omladince te stranke koji su planirali da protestuju zbog dolaska albanskog premijera Edija Rame u Srbiju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaev : Inicijativa otvorana za svakog anavodi se u deklaraciji

Izvor: Beta Video, 10.Okt.2019

NOVI SAD - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je kazao da se na nekoliko mesta u deklaraciji navodi da je ``inicijativa otvorena za svakoga``. ``Zašto smo danas samo nas trojica tu, jer Kosovo tek treba da formira vladu, a dosta vremena je prošlo kako BiH ne može da formira vladu. Imamo podstrek...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.