Zadruge za više ovaca i bolji život u kosjerićkim selima

Izvor: RTS, 23.Sep.2019, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadruge za više ovaca i bolji život u kosjerićkim selima

Kada je u Brajkovićima kod Kosjerića, pre dve godine osnovana zemljoradnička zadruga, tamošnji stočari orijentisali su se na ovčarstvo. Novcem iz Programa "500 zadruga u 500 sela" proširili su posao, pa danas imaju oko 180 kooperanata iz kosjeričkih sela kod koji je oko hiljadu umatičenih ovaca.
Milan Jovanović iz Brajkovića duplirao je broj ovaca od kada je formirana zadruga, koja im, kaže, vraća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veru da ima boljitka na selu.

"Preko zadruge smo dobili devetoro umatičenih jagnjadi koje vraćamo naredne tri godine po troje...Proširili smo još 15 komada preko toga što nam je dato i što smo imali, imam sada oko 45", kaže Milan Jovanović iz Brajkovića.
Kooperantima je najvažnije što sada imaju siguran otkup, kojim vešto koordinira najmlađi zadrugar, maturant požeške Poljoprivredne škole.
"Ovo mi ulazi u deo prakse, ovde odrađujem sa veterinarima. Imam kod kuće 35 ovaca umatičenih, 4 krave i planiram da ostanem na selu da se bavim poljoprivredom", navodi Đorđe Savić iz Brajkovića.
"Doterao sam osamnaestoro, prvi je put, normalno da je lakše, znamo da otkupljuju četvrtkom jagnjad ovde, znamo i koja je cena, sve se brzo završava, imamo i subvencije", kaže Miloš Tešić iz Ražane.
"Zadovoljni smo, uvek ispoštuju količinu što kažu, ako kažu imamo 200, to je 200, ako kažu 60-70, to je 60-70, nikad nismo došli da je nešto drastično manji broj", kaže Nenad Savić, otkupljivač iz Valjeva.
U proteklih godinu dana otkupljeno je oko 1.500 jagnjadi, uglavnom za crnogorsko tržište, ali su ambicije zadrugara mnogo veće. I dalje im veliki problem prave nakupci, ali i povraćaj nekadašnje imovine zadruge, koja je tokom društvenih transformacija prešla u vlasnišvo opštine od koje očekuju i podsticaj matične službe.
"Već dve godine pričamo, pregovaramo, obećava se, a imajući u vidu čime se bavimo, da se bavimo stočarstvom, otkupom stoke i sabiranjem sa terena, štala je najpotrebniji objekat u svemu ovome", kaže Radmilo Gligorijević, predsednik skupštine zadrugara.
"Što se tiče ekonomskog objekta u Brajkovićima, u toku je postupak ispražnjenja tog objekta od strane jednog privrednog lica koje koristi taj objekat, a shodno Zakonu o javnoj svojini, opštinsko veće je već donelo odluku da se raspiše postupak licitacije", kaže Slavica Petrović, načelnica opštinske uprave Kosjerić.
U planu zadruge iz Brajkovića su i izgradnja mini-klanice, tov junadi, otkup vune i šljive i prodaja stočne hrane na jednom mestu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.