Izvor: Blic, 11.Sep.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadovoljni kako žive

Oko 80 odsto mladih Beograđana je zadovoljno svojim načinom života, ali više do polovine nema redovna primanja, a 45 odsto konzumira alkohol uvek kad se nađe sa prijateljima, pokazalo je istraživanje Cesida.



Ovo su rezultati istraživanja koje je za potrebe Kancelarije za mlade Cesid sproveo pre manje od mesec dana na oko 1.500 ispitanika starih između 15 i 30 godina. Najveći procenat mladih je istakao da je zadovoljan svojim načinom života, međutim to zadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opada kod one malo "starije” omladine.

- Postoje svakodnevni problemi kao što su infrastruktura i javni prevoz, ali i oni socijalni kao što su siromaštvo. Recimo, mladi između 25 i 30 godina, nisu toliko zadovoljni kao srednjoškolci pošto se u tom dobu javljaju problemi sa nalaženjem posla ili završetkom studija - objašnjava Đorđe Vuković iz Cesida.

Iako je istraživanje pokazalo da je čak 43 odsto mladih zadovoljno pravcem u kojem se razvija Beograd, njih 33 odsto smatra da prestonica „stoji u mestu" i da ima još mesta za napredak. Takođe, veliki broj mladih tvrdi da „ne može da miruje" i da je aktivizam poželjan tip ponašanja, ali da se to ipak ne odnosi na politiku ili učešće u nekoj organizaciji namenjenoj mladima, pošto je više od tri četvrtine pasivno po tom pitanju.

Veoma je zabrinjavajuća i radna pozicija beogradske omladine, pošto više od polovine mladih uopšte nema primanja ili ih ima, ali su neredovna ili na određeno vreme. Međutim, ipak misle da je volontiranje dobar način da se stekne iskustvo koje bi pomoglo u kasnijem pronalaženju posla i čak dve trećine ispitanika je spremno na voloniranje.

Posebno zanimljivi su i rezultati o bezbednosnoj kulturi mladih.

- Čak 90 odsto je protiv porodičnog nasilja, ali bi zato skoro polovina fizičkim napadom odgovorila na provokaciju. Istraživanje je pokazalo i da je ona grupa ljudi koja se ne oseća fizički bezbednom, pre spremna na nasilje nego oni koji smatraju da su sigurni. Takođe, oko 14 odsto mladih odobrava vožnju u pijanom stanju, a čak 43 odsto pije kad izađe sa prijateljima. Deset odsto smatra da lakše droge nisu opasne, a pet procenata bi pristalo i da ih diluje u slučaju loše finansijske situacije - navodi Vuković.

Kad je mobilnost mladih u pitanju, primećeno je da sve veći broj odlazi u inostranstvo. Iako je, kaže Vuković, anketa pokazala da je 55 odsto mladih bilo u zemljama EU, ta cifra je manja, pošto je za značajan deo mladih sramota da prizna da nikada nisu otišli iz zemlje, pa lažu kako bi ispali zanimljiviji svojim prijateljima.

Mišljenja mladih

Zadovoljni načinom života 80 odsto

Ne učestvuju u omladinskim i drugim organizacijama 77 odsto

Osećaju se bezbedno u gradu 75 odsto

Spremni da volontiraju 66 odsto

Putovali u zemlje EU 55 odsto

Ne razmišlja o pokretanju privatnog posla 50 odsto

Delimično zainteresovani za ekološka pitanja 49 odsto

Ne vode računa o kondiciji 46 odsto

Konzumiraju alkohol kad se nađu sa prijateljima 45 odsto

Smatraju da se Beograd kreće u dobrom pravcu 43 odsto

Spremni da fizički napadnu različite od sebe 33 odsto

Razumeju vožnju u pijanom stanju 14 odsto

Smatraju da lake droge nisu opasne 10 odsto

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.