Zadatak Republičkog štaba za vanredne situacije da prepozna i spreči krizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2021, 13:50

Zadatak Republičkog štaba za vanredne situacije da prepozna i spreči krizu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Aleksandar Vulin danas je predsedavao Prvoj redovnoj sednici novog saziva Republičkog štaba za vanredne situacije i poručio da je suština novoformiranog štaba da prepozna krizu i da je spreči, a ne da se bavi saniranjem njenih posledica.

„Nije suština da mi rešavamo posledice ili bar nije primarni cilj ovog štaba da se bavimo posledicama krize, već da krizu prepoznamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da je samim tim sprečimo ili umanjimo njene posledice. Sa ponosom ističem da su već 43 lokalne samouprave preduzele sve mere koje smo predložili, bez našeg direktnog naloga. Veliki broj lokalnih samouprava je razumeo potrebu da učestvuje, da radi unapred, da da sve od sebe da ispuni svoju zakonsku obavezu", naglasio je ministar Vulin.

Ministar Vulin je podvukao da se Srbima na Kosovu i Metohiji mora pomoći uvek i na svaki mogući način, te da je Ministarstvo unutrašnjih poslova opredelilo vatrogasno-spasilačku opremu, odela, čamce i drugu opremu za brže i adekvatnije reagovanje tokom vanrednih događaja.

„Svaki državni organ i lokalna samouprava je dužna da vodi računa o svim Srbima koji žive na prostoru Kosova i Metohije i da im olakša život. Mi ćemo obezbediti sve što je potrebno Srbima na Kosovu i Metohiji, poslaćemo određenu količinu opreme i materijala koja će im možda trebati u narednom periodu. Vatrogasno-spasilačke jedinice na prostoru KiM moraju biti dobro i adekvatno opremljene", kazao je ministar policije Aleksandar Vulin.

Ovom prilikom ministar Vulin se zahvalio ministru Siniši Malom i Ministarstvu finansija koje je iz budžetskih rezervi odobrilo 200 miliona dinara za "Srbijavode".

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić iskreno se zahvalio ministru unutrašnjih poslova na pruženoj podršci i pomoći u radu Sektora za vanredne situacije, a posebno na iniciranju preventivnog delovanja svih činilaca u sistemu zaštite i spasavanja, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou na smanjenju rizika od svih identifikovanih opasnosti na celom području Srbije, sa posebnim akcentom na bujične poplave.

„Od formiranja Sektora za vanredne situacije nije se na ovako ozbiljan i temeljan način posvetila pažnja preventivnom delovanju. U poslednjem periodu smo obišli 10 upravnih okruga i razgovarali sa 55 gradonačelnika i predsednika opština i na terenu se uverili šta su suštinski problemi i na koji način možemo da ih što efikasnije rešimo. Krenuli smo da rešavamo najslabiju tačku našeg sistema zaštite i spasavanja, a to je preventivno delovanje i ja se zbog toga iskreno zahvaljujem ministru Vulinu“, kazao je Čaušić.

Kao jedan od zaključaka sednice štaba istaknut je nastavak podizanja kapaciteta vatrogasno-spasilačkih jednica Sektora za vanredne situacije, odnosno formiranje još tri specijalistička tima za spasavanje i rad na vodi, čime će u svih 27 organizacionih jednica biti formirani, obučeni i spremni ovi timovi za delovanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vulin: Zadatak Republičkog štaba za vanredne situacije da prepozna i spreči krizu

Izvor: Danas, 21.Maj.2021

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da suština novog saziva Republičkog štaba za vanredne situacije, čiji će biti komandant, nije da rešava posledice, već da prepozna i spreči potencijalnu krizu, prenelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.