Zabrinjava upotreba sile koju smo videli u Banjaluci

Izvor: B92, 26.Dec.2018, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zabrinjava upotreba sile koju smo videli u Banjaluci"

Međunarodna organizacija za ljudska prava Sivil rajts difenders osudila je poteze vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi, tim potezima se ograničava sloboda građana na okupljanje.

Osuđena je i prekomerna upotreba sile prilikom privođenja učesnika protesta "Pravda za Davida".

"Upotreba sile kakvu smo videli u Banjaluci zabrinjava, jer može značiti potpunu zabranu spontanih okupljanja građana", ocenio je direktor za Evropu organizacije Civil Rights >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Defenders Goran Miletić u saopštenju te organizacije.

On je tom prilikom poručio da su vlasti "dužne da osiguraju apsolutno poštovanje građana na slobodno okupljanje" i pozvao vlast da saopšti razloge za današnje postupanje.

"Pozivamo vlasti da javnosti saopšte razloge za današnja postupanja, uključujući objašnjenja za upotrebu sile, lišavanja slobode i zabrane prilaska centru, Trgu Krajina", kazao je Miletić.

Civil Rights Defenders navodi da su aktivisti grupe "Pravda za Davida" i ranije u intervjuima za ovu organizaciju prijavljivali i druge vrste pritisaka, kao što je praćenje od strane policije Republike Srpske, prisluškivanje razgovora i uništavanje privatne svojine.

Ta organizacije je poručila da ovo nije prvi put da se vrši pritisak na mirna okupljanja u Bosni i Hercegovini, navodeći da su u septembru 2018. protiv grupe građana "Banja Luka" podnete prekršajne prijave za protestovanje na mestu koje nije zakonom propisano kao odgovarajuće mesto okupljanja.

Policija je uhapsila Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, a tokom dana rasterala okupljene građane sa centralnog gradskog trga u Banjaluci.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.