Izvor: B92, 04.Sep.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjeno mučenje pre klanja

Beograd -- Srbija bi uskoro, prvi put u svojoj istoriji, trebalo da dobije zakon o dobrobiti životinja, piše Politika.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin najavio je da će za mesec dana predati vladi nacrt ovog zakona, koji bi nakon toga trebalo da bude predat Skupštini na razmatranje. Kako saznaje Politika u organizaciji za poštovanje i brigu o životinjama Orka, Srbija je, uz Albaniju i BiH, jedna od retkih koje još uvek nemaju taj zakon.

bez njega i institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje će ga sprovoditi Srbija neće moći da izveze nijedan gram životinjskih proizvoda u zemlje Evropske unije. Između ostalog, on će garantovati da izvozni proizvodi nisu dobijeni od životinja koje su bile izložene torturi, što utiče na kvalitet proizvoda.

Takođe, trajno će se rešiti problem napuštanja životinja.

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da je zakon rađen u sklopu Tvining projekta, koji je organizovala Evropska agencija za rekonstrukciju. U radnu grupu su bili uključeni eksperti EU iz ove oblasti.

Kako oni navode, novi zakon odnosi se na osnovne razlike između životinja koje se drže u komercijalne svrhe, službenih, napuštenih i izgubljenih životinja, kao i divljih životinja u zatočeništvu i na prirodnim staništima.

U Zakonu o veterinarstvu, koji je trenutno na stazi, nisu definisane ove razlike već su propisane mere za sve životinje uopšte. Kaznene mere novog nacrta zakona predviđaju novčane kazne, tj. kazne za prekršaj za fizička i pravna lica i preduzetnike.

Prema njihovim rečima, ovim zakonom definisane su obaveze lokalne samouprave prema napuštenim životinjama, kao i obaveze vlasnika i onih koji drže životinje.

Međutim, u Udruženju za zaštitu životinja Help animals tvrde da se ovim nacrtom životinje "humano” ubijaju nakon mesec dana boravka u prihvatilištima, da se uz ubijanje "odobrava i deranje životinja, kao i besmisleni eksperimenti nad njima, religiozna ritualna klanja koja nemaju veze sa verskim opredeljenjem , pijano šenlučenje lovaca i mučenje životinja u ekstremno prljavim farmama”.

Oni smatraju da su kreatori ovog zakona prvenstveno vodili računa o tome da se ne zamere jakom lovačkom lobiju, lobijima krznaša i veterinara koji, kako kažu, zloupotrebljavaju struku.

Švajcarci zaštitili i zlatnu ribicu

Zakonodavci iz zemalja Zapadne Evrope su već rešili probleme sa kojima se susreće Srbija. U Švajcarskoj je donet novi zakon, koji još oširnije i preciznije reguliše zaštitu životinja.

Naime, prema novom zakonu koji je stupio na snagu u ponedeljak, vlasnik neće smeti da ih se reši jednostavnim bacanjem u toalet, već će prvo morati da ih onesvesti.

Kako se to humano onesvešćuju zlatne ribice ostaje da se vidi, a osim njihovih prava, zakonodavac je detaljno regulisao prava svih životinja od domaćih, preko onih koje se koriste u istraživačko-naučne svrhe, pa sve do divljih životinja u cirkusima i zoološkim vrtovima.

U ovoj evropskoj zemlji od sada je zabranjeno pecanje udicom „ukoliko pecaroš namerava da vrati ribu u vodu”, kao i korišćenje živih ribica kao mamaca.

Osim toga, neće samo psi biti dresirani, već će i vlasnici pasa morati da prođu „dresuru” koju će obavljati diplomirani treneri, a sve to kako bi se smanjio rizik od psećih ujeda.

Švajcarski psi biće zaštićeni i od estetske hirurgije, jer novi zakon zabranjuje menjanje njihovog prirodnog izgleda, kao i uvoz hirurški korigovanih vrsta.

Pojedine vrste hrčkova i papagaja ne smeju se, prema ovom aktu, držati same, a lame, alpake i jakovi moraju da budu u kontaktu sa pripadnicima svoje vrste.

Što se tiče koza i ovaca, njima mora biti obezbeđen bar vizuelni kontakt sa srodnicima, a svinjama, po zakonu, sleduje tuš za osvežavanje.

Posebnim aneksom regulisana je površina prostora koji se mora obezbediti svakoj životinjskoj vrsti. Tako mužjaku slona po zakonu pripada najmanje 30 metara kvadratnih životnog prostora, dok se ženke mogu držati i u dvostruko manjem boksu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.